Anasayfa Haber 3D Yazıcıda Basılan İlk Roket Motoru Uçuşa Hazır!

3D Yazıcıda Basılan İlk Roket Motoru Uçuşa Hazır!

Rocket Lab geliştirilen Rutherford motoru pek çok sıra dışı yeniliğin öncüsü olmaya hazırlanıyor.

Lockheed-Martin tarafından yeni teknolojiler geliştirmesi için finanse edilen bir girişim olan Rocket Lab, dünyanın ilk 3D yazıcıda hazırlanmış roket motorunu geliştirdi. Ünlü nükleer fizikçi Ernest Rutherford’un anısına adlandırılan bu yeni motoru oluşturan parçalar, elektron ışın eritmesi tabir edilen bir yöntemle çalışan özel bir 3D yazıcıda üretiliyorlar. Normalde üretimi bir ayı bulan titanyum alaşım motor parçaları, bu yeni teknikle üç günde montaja hazır hale geliyorlar.

Rutherford roket motorunun bir diğer önemli özelliği ise, yakıt beslemek için kullanılan turbo pompa sistemlerinde elektrik motorlarından faydalanılması olmuş. Lityum-iyon bataryalardan beslenen elektrik motorları sayesinde çalışan yakıt besleme sistemi, gaz basıncıyla çalışan klasik sistemlere göre çok daha basit, hafif ve ucuza üretiliyor.

Rocket Labs bu motoru Electron roket sistemlerinde kullanılmak üzere geliştirmiş. Sıvı oksijen ve RP-1 roket yakıtı kullanan bu motor sayesinde yörüngeye yapılacak uçuşların maliyetinin hayli düşeceği hesaplanıyor. Electron roket sistemi iki kademeli olarak tasarlanıyor ve öncelikli amacı yörüngeye yük taşıma işini daha hızlı, verimli ve ucuz hale getirmek. Rutherford motorunu tanıtan kısa bir videoyu aşağıda izleyebilirsiniz.