Anasayfa Haber Falcon 9 Nasıl Çakıldı?

Falcon 9 Nasıl Çakıldı?

SpaceX’in yeniden kullanılabilen roketi Falcon 9, maalesef üçüncü denemesinde de sağlam inmeyi başaramadı.

Amerikalı milyarder Elon Musk’ın en önem verdiği girişimlerden olan SpaceX, özel sektörün uzay çalışmalarındaki ciddi temsilcilerinden biri olmaya devam ediyor. Ancak Musk’ın nihai hedefi olan Güneş Sistemi’nde koloniler kurmak, hiç de kolay ulaşılacak türden değil.

SpaceX tarafından geliştirilen Falcon 9 çok kademeli roket sistemi, yörüngeye yük taşınmasını daha hızlı, kolay ve ucuz hale getirmeyi amaçlıyor. Geçtiğimiz günlerde başarıyla kalkış yapan Falcon 9, taşıdığı Dragon gemisini Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) ulaştırmayı başardı. Ancak roketin ana kademesi olan CRS-6, arzulandığı gibi başarılı bir iniş gerçekleştiremedi.

SpaceX tarafından Youtube üzerinde yayınlanan resmi videoda, roketin okyanustaki insansız iniş mavnasına yumuşak iniş yapmayı başardığı açıkça görülebiliyor. Ancak biraz da mavnanın su üzerindeki hareketi yüzünden dengesini yitiren CRS-6, devrilerek infilak etmekten kurtulamıyor.

Daha önce test uçuşları çok başarılı geçen Falcon 9 roket sisteminin, deniz üzerindeki insansız iniş mavnasına yaptığı üçüncü iniş denemesi de böylece başarısız oldu. SpaceX bu programın maliyetini düşük tutabilmek için bu inişleri de düzgün biçimde gerçekleştirebilmek zorunda. Aksi takdirde Falcon 9 sisteminin “tekrar kullanılabilir” olma özelliği hiç anlam ifade etmeyecek.