Anasayfa Haber NVIDIA GeForce GTX 980 Ti Mayıs Ayında Çıkabilir

NVIDIA GeForce GTX 980 Ti Mayıs Ayında Çıkabilir

Yeni bir söylentiye göre Nvidia yeni GTX 980 Ti modelini önümüzdeki Mayıs ayında duyurabilir.

Nvidia’nın yeni nesil Maxwell mimarisini kullanan ekran kartları belirli aralıklarla piyasaya çıktılar ve ilgiyi uzun bir süre şirketin üstünde tutmayı da başardılar. Ancak bu yaz başında AMD’nin de yeni nesil ekran kartlarını duyurması bekleniyor. Söylentilere göre Nvidia taktik bir hamleyle AMD’nin rüzgarını kesmeye çalışacak.

Bu taktik hamlenin ana malzemesi, bir süredir Maxwell ailesi kartlar arasında bulunmayışıyla söylentilere malzeme olan GTX 980 Ti versiyonu olacak gibi görünüyor. Nvidia her yeni nesilde çıkardığı Ti varyantını henüz ortaya çıkarmış değil. Söylentiler doğruysa, şirket GTX 980 Ti modelini 16-26 Mayıs tarihleri arasında tanıtmaya hazırlanıyor olabilir.

Piyasadaki söylentilerin daha da ilginç bir tarafı ise, Nvidia’nın bu yeni GTX 980 Ti modelinde hafıza miktarı dışında kesintiye gitmeyeceği! Buna göre Nvidia, GTX 980 Ti modelinde de, Titan X ve Quadro M6000 modellerinde kullandığı GM200 grafik yongasını, hiç kırpmadan kullanmayı planlıyor.

Şirketin GTX 980 Ti modelinde GM200 yongasını tüm özellikleri ve CUDA çekirdekleri açık olarak kullanmanın yanı sıra, işlemci çekirdek ve hafıza saat hızlarını da 100 MHz kadar daha yüksek tutacağı iddia ediliyor. Titan X ve 980 Ti arasındaki en büyük fark, kullanılacak olan hafıza miktarı olacakmış. Titan X ekran kartı 12 GB VRAM ile pazara sürülmüştü, GTX 980 Ti için ise bu miktarın 6 GB VRAM olacağı fısıldanıyor. Buna rağmen 980 Ti modelinin, Titan X’ten yaklaşık üçte bir oranında daha ucuz olacağı söyleniyor.

Eğer Nvidia GTX 980 Ti modelini gerçekten bu şekilde çıkarırsa, yeni bir fiyat/performans canavarı yaratabilir. Her ne kadar Titan X’in 12 GB hafıza miktarı 4K gibi çok yüksek çözünürlüklerde önem kazansa da, bunun yarısı bile pek çok kullanıcının ihtiyacını fazlasıyla görmeye yetecektir. Ancak bu kart tek başına AMD’nin rüzgarını kesmeye yeter mi, orası tartışılır.