Anasayfa Haber Google, Project Fi İle Telekom Sektörüne Girdi

Google, Project Fi İle Telekom Sektörüne Girdi

Google’ın Project Fi kod adlı çalışması, Nexus 6 telefon sahiplerine farklı bir şebeke alternatifi sunuyor.

Google bir süredir Project Fi kod adlı yeni bir hizmet üzerinde çalışıyordu. Bu projenin maksadı, internet devinin sanal telekom şebeke operatörü olarak hizmet vermesinin ilk adımlarını atmaktı. Şimdilik sadece Amerika Birleşik Devletleri içinde yürütülen çalışma artık hayata geçmiş bulunuyor.

Amerikan telekom şirketleri T-Mobile ve Sprint ile Google arasındaki işbirliği ile hayata geçen projede, Google bu telekom firmalarından bantgenişliği satın alarak bir sanal telekom operatörü olarak hizmet veriyor. Şimdilik sadece Amerika ikametli Nexus 6 kullanıcılarının faydalanabildiği projenin çapının zamanla genişleyeceği tahmin ediliyor.

Google üzerinden GSM şebeke hizmeti alan kullanıcılar, aylık 20 dolar konuşma GB başına aylık 10 dolar internet erişim ücreti veriyorlar. Google her kullanıcıya aylık kullanım kotası belirleme imkanı veriyor. Eğer kullanıcı ay sonunda kotayı doldurmadıysa, kullanmadığı miktarın ücreti kredi kartına geri ödeniyor! Böyle bir yaklaşımı bizimki dahil pek çok ülkede hayal etmek bile pek mümkün değil.

Sanal GSM şebeke operatörlüğü sadece Google’ın ilgisini çeken bir konu da sayılmaz, Apple dahil pek çok büyük firmanın bu sektöre ilgiyle baktığı biliniyor. Ülkemizde de bu konuyla ilgili olarak çeşitli yasal düzenlemeler yapıldı, ancak henüz bu konuda hayata geçen herhangi bir proje yok.