Anasayfa Haber Microsoft Telefondan Zarar Ediyor

Microsoft Telefondan Zarar Ediyor

2015 ikinci mali çeyrek rakamları, Microsoft’un sattığı her telefonda zarar ettiğini ortaya çıkardı.

2013 yılında Nokia’nın telefon departmanını satın alan Microsoft, henüz bu alanda kâra geçmeyi başaramadı. Nokia ile yaptığı alışverişe 7,2 milyar dolar ödeyen şirket, daha sonraki masraflarıyla birlikte bu konuya 9 milyar doları geçen bir miktar harcamış bulunuyor.

Aradan geçen zamanda Windows Phone 8.1 işletim sistemini yaygınlaştırmak için hayli çaba sarfeden Microsoft’un 2015 ikinci çeyrek rakamları, şirketin telefon satışından yaklaşık 4 milyon dolar zarar ettiğini ortaya koydu. Microsoft bu dönemde Nokia adını kullanmayı bırakmasına rağmen 10 milyon satış rakamına ulaşarak, kendi çapında önemli bir başarı kaydetmiş.

Ancak yapılan hesaplamalar şirketin her sattığı cihazda ortalama 12 cent zarar etmekten kurtulamadığını gösteriyor. Bunun en önemli sebebi olarak ise şirketin tüm dikkatini giriş seviyesi telefonlara vermesi gösteriliyor. Mobil pazarda Windows işletim sistemini yaygınlaştırmak için hem kendi Lumia serilerinde, hem de iş ortağı markalarda giriş seviyesine yüklenen Microsoft, üst seviyede uzun süredir yeni bir model çıkarmadı. Oysa en yüksek kâr marjları bu seviyedeki telefonlarda bulunuyor.

Microsoft’un halen tüm dikkatini Windows 10 işletim sistemine verdiği, bunun çıkışıyla birlikte yeni telefonları da piyasaya süreceği tahmin ediliyor. Lumia serilerinde yeni bir 940 modelinin hazır olduğu, ayrıca diğer firmaların da yeni Windows 10 telefonlar üzerinde çalıştıkları söyleniyor.