Anasayfa Haber Windows 10 Her Platformdan Uygulamaya Açık Olacak

Windows 10 Her Platformdan Uygulamaya Açık Olacak

Microsoft’un BUILD 2015 konferansında açıklanan yeniliklerden biri de, Windows 10’un her platformdan gelen uygulamalara açık olacağıydı.

Windows 10 işletim sistemi Microsoft’un yeni ve daha küresel bir şirket olmayı amaçlayan stratejisinde kritik bir rol oynayacak. Şirketin her yıl düzenlediği BUILD konferansının bu seneki ayağında açıklanan yenilikler de buna işaret ediyor.

Microsoft yeni işletim sistemini diğer platformlardan gelecek programları çalıştıracak şekilde tasarlıyor. Bu yapısal tasarım özellikle Windows 10 çalıştıracak tablet ve telefon gibi cihazlardaki uygulama açığını gidermekte çok işe yarayacak. Windows telefonların pazar payı düşük olduğu için çoğu yazılım geliştirici bu cihazları görmezden gelmeyi tercih ediyor.

Ancak Windows 10’un yeni yapısı sayesinde geliştiricilerin bu tutumlarının değişeceği umuluyor. Tabii ki herhangi bir Android ya da iOS uygulamasını doğrudan Windows 10 altında çalıştırmak mümkün olmayacak. Ancak geliştiriciler Java, C++ ya da Objective C lisanlarında yazdıkları uygulamaları, çok fazla emek sarfetmeden Windows 10 ile uyumlu şekilde derleyebilecekler.

Windows 10 API’leri bu yeniden derlenip paketlenmiş kodların çok az değişiklikle Windows cihazlarda çalışmasına imkan tanıyacak. Bu gelişmenin kısa vadede Windows 10’un uygulama kütüphanesini hızla büyüteceği umuluyor. Tabii bunun da kullanıcı sayısının artışına olumlu etki etmesi bekleniyor. Ancak piyasa bu beklentilere uyacak mı, orasını ancak zaman gösterecek.