Anasayfa Haber Shelby Cobra Çağa Uydu!

Shelby Cobra Çağa Uydu!

Bir Amerikan otomobil klasiği olan Shelby Cobra, biliminsanlarının elinde yeniden doğdu!

Ünlü Amerikan otomobil tasarımcısı Carroll Shelby tarafından tasarlanmış ve az sayıda üretilmiş olan Shelby Cobra, çıkar çıkmaz klasikler arasına girmiş bir araçtır. Çıktığı günden bu yana pek çok replikası üretilen bu araç, geçtiğimiz günlerde farklı bir ruhla yeniden doğdu.

Yukarıda resmini gördüğünüz Cobra, ilk bakışta pek farklı gibi görünmese de, ön ızgaranın üzerinde yazan “Enerji BakanlığıOak Ridge Ulusal Laboratuvarı” (Oak Ridge National Laboratory) ibaresi size bir ipucu verecektir. Oak Ridge, Amerikan devletinin en eski bilimsel araştırma kurumlarından biridir. Enerji bakanlığına bağlı çalışan bu kurum, vaktiyle Manhattan Projesi için uranyum zenginleştiren yerdir. Yani atom bombasından ve ardından gelen binlerce bilimsel gelişmenin kaynağı burasıdır.

Resimde gördüğünüz Shelby Cobra da bu türden sıra dışı bir projenin ürünü. Aracın gövdesi tamamen karbon elyafıyla güçlendirilmiş plastikten mamul ve hayli gelişmiş 3D baskı teknikleri kullanılarak sıfırdan üretilmiş. Aşağıdaki videoda gövde ve şasi parçalarının baskı işlemini hızlandırılmış olarak görmeniz de mümkün.

Oak-Ridge-Cobra-Yapım

Aracın motoru da sıradan sayılmaz. Orijinal Shelby Cobra büyük blok benzinli bir V8 kullanıyordu. Bu araçta ise tamamen elektrikli bir motor sistemi kullanılmış. Yani bu Cobra, görünüşü dışında tamamen yeni teknolojilere dayanıyor.

Geliştirilen 3D baskı tekniklerinin her türden endüstride hem tasarım, hem de üretim süreçlerini son derece hızlandıracağı hesaplanıyor. Ayrıca çok daha az malzeme kullanarak ve çok daha az atık üreterek, çok daha verimli üretim yapmak mümkün olabiliyor. Tabii bu Cobra satışa çıkmayacak, en azından şimdilik türünün tek örneği olarak kalacak. Ancak bu teknolojiler sayesinde yakın gelecekte bir gün, içinde sırf bir 3D baskı makinesi olan bir oto galerisine girmeniz ve altınızda tamamen size özel bir otomobil ya da motosikletle çıkmanız gayet mümkün olabilir.