Anasayfa Haber Android M, Kullanıcıya Detaylı Kurulum Ayarları Sunacak

Android M, Kullanıcıya Detaylı Kurulum Ayarları Sunacak

Bir sonraki Android işletim sistemi sürümünün, kullanıcıya daha fazla kişisel gizlilik seçeneği sunması bekleniyor.

Önümüzdeki haftalarda düzenlenecek olan Google I/O konferansında tanıtılması beklenen Android M, bir sonraki büyük Android işletim sistemi sürümü olacak. Henüz hakkında çok fazla bilgi verilmeyen bu yeni sürüm, tahminen 2016 yılının başlarında piyasaya çıkabilir.

Android M hakkında basına sızan az sayıdaki bilgiden biri de, bu yeni sürümün kullanıcılara uygulama kurarken daha fazla güvenlik seçeneği sunacağıdır. Günümüzde özellikle ücretsiz uygulamaları kuran kullanıcılar, sık sık bu uygulamaların en alakasız verilere bile ulaşmasına izin vermeye zorlanıyorlar. Mesela basit bir oyun bile kurulum esnasında telefon defterinizden fotolarınıza kadar pek çok kendisini hiç ilgilendirmeyen veriye ulaşmak için izin istiyor.

Tabii ücretsiz uygulamaların burunlarını bu kadar fazla veriye sokması sebepsiz değil. Bu uygulamaları yazanlar, veri madenciliğinden gelir elde etmeyi amaçlıyorlar. Kişisel gizliliğin gittikçe ciddi bir problem haline geldiği günümüzde, bu durum kullanıcıları fazlasıyla rahatsız ediyor. Ancak Android M ile birlikte bu durumun değişeceği söyleniyor.

Google’ın yeni Android M sürümünde uygulamaların kurulurken istedikleri izinleri parçalara ayıracağı söyleniyor. Böylece kullanıcılar bir uygulamayı kurmak için istenen tüm izinleri vermek zorunda kalmayacaklar. Mesela fotoğraf düzenleme uygulamasını kurmak ve çalıştırmak için foto albümüne erişme izni verebileceğiz. Ancak adres defterine erişim ya da SMS gönderme gibi alakasız gördüğümüz konularda izin vermeyi reddetme seçeneği bulabileceğiz.