Anasayfa Haber Aşırı Sıcak SSD’lere İyi Gelmiyor

Aşırı Sıcak SSD’lere İyi Gelmiyor

SSD disklerin aşırı sıcak ortamlarda uzun süre çalıştırılmadan bırakılmaları, veri kaybına sebep olabiliyor.

Bilgisayar donanımları ve diğer elektronik ekipmanların güvenli çalışması için belirli ısı ve rutubet sınırları olduğunu duymuşsunuzdur. Bu değerler genellikle üretici firmalar tarafından belirtilir. Ortamdaki ısı ve rutubet belirli sınırların altına iner ya da üstüne çıkarsa, elektronik cihazlar arıza yapabilir, hatta çalışmayı tamamen durdurabilirler.

Modern elektronik cihazlar genellikle insanların yaşayabilecekleri çoğu ortamda çalışabilirler. Uzay gemilerinde ya da askeri amaçla tasarlanan cihazlar ise çok daha sert koşullara göre özel üretilirler. Ancak elektronik cihazların depolanacakları ortamlar da gayet önemlidir.

Yakın zamanda yapılan bir çalışma, SSD sınıfı veri depolama aygıtlarının uzun vadeli depolanmasında ortam sıcaklığının sanıldığından daha önemli olduğunu ortaya koydu. Çalışma sonuçları Seagate mensubu Alvin Cox tarafından açıklanmış. Veriler ise JEDEC’e (Joint Electron Device Engineering Council) verilen bir rapordan geliyor.

Bu verilere göre, SSD diskler uzun süre kullanılmadan, yani elektrikle beslenmeden bırakıldıklarında, ortam ısısına bağlı olarak değişen hızlarda veri kaybedebiliyorlar. Her gün kullanılan bir bilgisayarın SSD disklerinde bu sorun gözlenmiyor. Ancak uzun süre elektrikle beslenmeyen bir SSD, ortam ısısı nedeniyle hafıza kaybı yaşamaya başlayabiliyor.

Buna göre ortalama 30 derece (Celcius türünden) ortam sıcaklığında çalışmadan duran bir SSD, en azından bir yıl veri kaybetmeden durabiliyor. Ancak ortam ısısının 5 derece artırılması, bu süreyi yarıya indirebiliyor. Ortam ısısını 55 dereceye çıkardığınızda ise, çalışmayan bir SSD bir kaç gün içinde verileri unutmaya başlayabiliyor!

Bu durum özellikle SSD takılı bilgisayarını herhangi bir sebepten uzun süreli olarak depoya kaldırmayı düşünenleri ilgilendiriyor. Bilgisayarını uzun süre açmayacak olan kullanıcıların ortam sıcaklığının fazla yükselmeyeceği bir yerde depolamaları tavsiye ediliyor. Tabii alınacak en önemli önlemlerden biri de, bilgisayarı depoya kaldırmadan önce son bir kez SSD’lerin imajlarını çıkarmak ve yedeklerini almak olacaktır.