Anasayfa Haber Microsoft, Windows 10 Sürümlerini Tanıttı

Microsoft, Windows 10 Sürümlerini Tanıttı

Bu yaz piyasaya sürülecek olan Windows 10’un hangi sürümlerle geleceği Microsoft tarafından resmen açıklandı.

Windows 10 geniş bir kesim tarafından merakla beklenen bir işletim sistemi. Beraberinde getirdiği DirectX 12, HoloLens gibi teknolojilerin yanı sıra Windows 7 ve 8 sahipleri için sunulan ücretsiz yükseltme seçenekleri sayesinde Windows 10 daha şimdiden pek çok kullanıcının gönlünü almış durumda.

İşletim sisteminin kaç tane sürüme sahip olacağı ve bu sürümlerin özelliklerinin neler olacağı bir süredir merak edilen bir konuydu. Microsoft en sonunda beklenen açıklamayı yaparak Windows 10’un sahip olacağı sürümleri tanıttı. Kişisel bilgisayarlar, iş istasyonları ve x86 işlemcili tabletler için 4 farklı Windows 10 sürümü olacak. Bu sürümler ise sırasıyla; Windows 10 Home, Windows 10 Pro, Windows 10 Education ve Windows 10 Enterprise.

Home sürümü, günlük kullanıcılar için gerekli olan her şeyi bünyesinde barındıracak. Yeni Edge tarayıcısı, Cortana sesli asistanı, Bing entegrasyonu ve Microsoft’un yüz tanıma aracı Hello, Home sürümünde kullanıcılara sunulacak. Windows 7 Home Premium ve Windows 8/8.1 kullanıcıları bu sürüme ücretsiz geçiş yapabilecek.

Pro sürümü, Home sürümünün üstüne gelişmiş veri koruması, ek bulut teknolojisi özellikleri ve şirketler için uzaktan erişim teknolojisi gibi özelliklere sahip olacak. Windows 7 Professional/Ultimate ve Windows 8/8.1 Pro kullananlar bu sürüme ücretsiz geçebilecek.

Education, Windows 10 ile birlikte hayatımıza girecek olan yeni bir Windows sürümü. Liseler ve üniversiteler gibi kurumların ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilmiş olan Education sürümü için herhangi bir yükseltme seçeneği bulunmuyor. Windows 10 Education’ın hedef müşteri kitlesi devlet kurumları ve üniversiteler.

Windows 10 ailesinin son üyesi ise Enterprise. Bu sürümün hedef kitlesi ise devasa işletmeler ve şirketler. Enterprise sürümü beraberinde gelişmiş ağ seçenekleri, arttırılmış veri güvenliği ve uzaktan erişim gibi özellikleri getirecek. Daha önceden Microsoft’un duyurduğu gibi Enterprise sürümü için herhangi bir yükseltme seçeneği bulunmuyor.

Yukarıda açıkladığımız 4 sürümün yanı sıra Microsoft, Windows 10 Mobile ve Windows 10 Mobile Enterprise sürümlerini de Windows 10 ailesine dahil etti. Windows 10 Mobile, standart kullanıcıların satın aldıkları telefonlarda kullanılacak. Enterprise sürümü ise şirketler tarafından çalışanlarına verilen iş telefonlarında kullanılacak.

Windows 10’un bu Temmuz ayında piyasaya sürülmesi bekleniyor. Microsoft’un yayınlayacağı son Windows sürümü olacağı söylenen Windows 10, 111 dilde ve 190 ülkede satışa sunulacak.