Anasayfa Haber Internet’in Sonuna Yaklaşıyoruz

Internet’in Sonuna Yaklaşıyoruz

Internet çoğu kişi için sınırsız bir deniz gibi görünebilir, ancak son açıklanan veriler bunun tersini gösteriyor.

Internet teknolojisi yıllardır hayatımızda ve günlük yaşantımız bunun sayesinde çok daha kolaylaştı. Ancak her güzel şeyin olduğu gibi Internet’in de bir sonu var. En azından IPv4 adreslerini düşünürsek bu böyle.

2011 yılında IP adreslerinde stokların tükenmeye yakın olduğu dillendirilmişti. Görünüşe göre o günler geldi çattı. The Wall Street Journal’ın raporuna göre IPv4 türü IP adreslerinin stoklarının erimesine sadece birkaç ay kaldı. 1980 yılında hayata geçirilen IPv4 türü, hayatına 4.3 milyar IP adresi desteğiyle başlamıştı. İlk bakışta bu sayı büyük olarak görünse de her şeyin internet ile bağlandığı günümüzde bu sayı yeterli değil. Hele ki geriye boşta sadece 3.4 milyon IP adresinin kaldığını düşünecek olursak.

Günümüzde hayatlarımızın bir parçası olan bilgisayarlar, akıllı telefonlar, devasa bulut sunucuları kısaca internete bağlı bütün cihazları göz önüne alırsak, 4.3 milyar IP adresinin son yıllarda bu kadar hızlı azalması şaşırılacak bir durum değil.

Geri kalan 3.4 milyon IP adresinin bu yazın sonunda tamamen tükenmesi bekleniyor. Peki ya bundan sonra ne olacak? Korkmanıza gerek yok, zira imdadımıza IPv6 standardı yetişiyor. 1998 yılında başlatılan IPv6 protokolü, bünyesinde 340 undecillion (340’ın yanına 36 sıfır ekleyin) IP adresi barındırıyor. Araştırmacılara göre bu sayı, dünyamızdaki her atoma bir IP adresi atamaya yeter.

32-bit’lik 4 ve 12 basamak arasında değişen IPv4 standardına karşı 128-bitlik 32 haneye kadar destek sunan IPv6 standardı sayesinde daha uzun yıllar boyunca tükenme tehlikesi olmadan IP adresleri atayabilmek mümkün olacak.

Ancak IPv4’ten IPv6’ya geçiş pek kolay değil. Özellikle büyük şirketler, yükseltmenin getireceği maliyetten korunmak için halen sıkı sıkıya IPv4 standardına sarılmış durumda. Tahminen IPv6’ya geçişimiz, geriye bir adet bile IP adresi kalmadığında başlayacak.