Anasayfa Haber Tahtadan Bilgisayar İşlemcisi Yapıldı!

Tahtadan Bilgisayar İşlemcisi Yapıldı!

Amerikalı ve Çinli biliminsanları tarafından geliştirilen yeni bir yöntem, elektronik bileşenleri hem çevre dostu, hem de ucuz kılabilir.

Bir bilgisayar işlemcisi genellikle üst üste yerleştirilmiş birden fazla katmandan oluşur. En alt kısımda bulunan malzemenin görevi, üzerine yerleştirilen yarı iletken devreler için uygun bir taban oluşturmaktır. Günümüzde bu iş için kullanılan malzemeler ve üretim yöntemlerinin pek çevre dostu olduğu söylenemez. Ancak yeni bir malzemenin kullanımı hem elektronik cihazları çevreye daha az zararlı, hem de üretmesi çok daha ucuz hale getirebilir.

Çinli ve Amerikalı biliminsanlarının ortak çabaları sonucu geliştirilen yeni yöntemde, elektronik devrenin tabanında selüloz nanofibril (CNF) adı verilen bir malzeme kullanılıyor. Bitkilerden bolca elde edilen ve kağıt üretiminde kullanılan selülozdan elde edilen bu malzemeyi kullanarak işlemciler gibi elektronik parçaları çok daha ucuza üretmek mümkün oluyor.

Düşük maliyetin yanı sıra, galyum arsenid gibi tehlikeli malzemelerin de kullanımını çok azalttığı için, CNF ile üretilen elektronik parçaların hem üretimde, hem de hurdaya çıktığında çevreye verdiği zarar çok daha az. Bunun da ötesinde, CNF ile üretilmiş bir elektronik devre tabiattaki belirli mantar ve bakterilere maruz kaldığında, organik olarak çözülüyor. Bu teknolojinin önümüzdeki yıllarda kullanıma girmesi çok muhtemel.