Anasayfa Haber NVIDIA’nın Yeni İşlemcisi Üretime Hazır

NVIDIA’nın Yeni İşlemcisi Üretime Hazır

Nvidia tarafından tasarlanan yeni nesil Pascal grafik işlemcinin tasarımının tamamlandığı ve üretime hazır olduğu söyleniyor.

Basına yansıyan yeni bir söylentiye göre, Nvidia tarafından hazırlanmakta olan yeni nesil Pascal grafik işlemcisinin tasarım süreci sonlanmış bulunuyor. Her ne kadar işlemci hakkındaki bilgiler şimdilik çok detaylı olmasa da, sızan bilgiler bu yeni nesil hakkında biraz fikir verebilir.

Halen piyasadaki GeForce GTX900 serisi kartlarda kullanılan Maxwell serisi işlemcilerden sonra, 2016 yılında piyasaya sürülmesi beklenen Pascal işlemciler, sonraki nesil ekran kartları ve dizüstü bilgisayarlarında kullanılacaklar.

Pascal ailesinden ilk çıkacak olan işlemcinin kod adı GP100 olacak. 16 nanometre ölçeğinde tasarlanan işlemcinin, TSMC tarafından FinFET üretim yöntemiyle üretileceği düşünülüyor. TSMC ilk başlarda 16 nm FinFET üretimde sorunlar yaşamış olsa da, artık bunları aştığı iyi biliniyor.

Bu yeni işlemcinin en önemli teknolojik özelliklerinden biri de, HBM2 türü hafıza modüllerini kullanacak şekilde tasarlanmış olması. AMD yeni çıkaracağı Fiji XT yongalı ekran kartlarında HBM1 teknolojisini kullanacak. Ancak bu teknoloji işlemci başına 4 GB HBM1 RAM ile sınırlı kalıyor. HBM2 teknolojisinde ise GPU başına 32 GB RAM kullanmak mümkün. AMD’nin de önümüzdeki yıl HBM2 teknolojisine geçeceği biliniyor.