Anasayfa Haber AMD’nin Quantum’unda Radeon Fury X2 Var

AMD’nin Quantum’unda Radeon Fury X2 Var

AMD’nin Fury GPU’sunun gücünü göstermek için tasarladığı Quantum bilgisayar prototipinde, Intel işlemci kullanılıyor.

AMD tarafından özel bir prototip olarak tasarlanan Quantum, sıra dışı bir tasarıma sahip. Ortadan bağlı iki bloktan oluşan bu mini bilgisayar, tüm bileşenleri alt kısımda topluyor. Üst taraftaki bölümde ise tüm sistemi soğutan bir su soğutma sistemi konumlandırılmış.

Bilgisayarın içinde modifiye edilmiş bir Asrock Z97E-ITX/ac anakart yer alıyor. Bu anakartın üzerine ise Intel Core i7-4790K “Devil’s Canyon” işlemci oturtulmuş. Sistemi tamamlayan en önemli parça ise AMD tarafından geliştirilen yeni nesil Fiji grafik yongasından iki taneyi üzerinde barındıran Radeon Fury X2 ekran kartı. AMD’nin tüm bu sistemi kurmaktaki esas amacı, HBM hafıza modülleriyle donatılmış olan Radeon Fury X2 kartın ne kadar küçük bir alana, ne kadar yüksek performansı sıkıştırabileceğini göstermek.

amd_quantum_pc_2

Tabii AMD tarafından gövde gösterisi için tasarlanan bir sistemde Intel işlemci kullanılması ilk bakışta tuhaf karşılanabilir. Ancak piyasada AMD’nin sekiz çekirdekli işlemcilerini destekleyen bir ITX anakart olmadığından, Intel işlemci kullanılması biraz da kaçınılmaz olmuş. AMD destekleyen ITX anakartlar pazarda pek fazla talep olmadığından, üreticiler daha büyük form faktörlere yönelmeyi tercih ediyorlar.

Esasen AMD’nin Quantum prototipini hazırlamaktaki esas amacı da HBM hafızayla donatılmış Fiji GPU’sunun ne kadar az yer kapladığını göstermek. Quantum’un performansının yeni nesil oyunları 4K çözünürlükte ortalama 60 ila 90 FPS hızda çalıştırmaya yeterli olduğu söyleniyor.

amd_quantum_pc_3

AMD bu bilgisayarı seri olarak üretmeyi düşünmüyor, Quantum sadece bir prototip olarak tasarlanmış. Ancak diğer üreticilerin bu modelden yola çıkarak benzer ürünleri piyasaya sürmesi kimseyi şaşırtmaz. Fakat tabii ki bu türden bir bilgisayarın pek de ucuz olmayacağını tahmin etmek zor değil.