Anasayfa Makale Sony’nin Yeni PS4 Sürümü Ne Getiriyor?

Sony’nin Yeni PS4 Sürümü Ne Getiriyor?

Sony’nin yeni PS4 sürümü CUH-1200 oyunculara ne sunuyor? Standart PS4 ile aralarındaki farklar neler? Bu soruları makalemizde cevaplıyoruz.

Sony geçtiğimiz haftalarda CUH-1200 kod adlı yeni PS4 serisinin tanıtımını gerçekleştirdi. Perşembe günü Japonya’da resmi olarak satışı başlayan yeni PS4 modelleri, Jet Black ve Glacier White adında iki farklı renk seçeneği ile satışa sunuldu. Peki yeni PS4 modellerinin, bir önceki CUH-1100 serisi ile arasındaki farklar ne?

Yeni seri PS4 konsollarda dikkat çeken ilk değişiklik, konsolun HDD yuvasını kaplayan bölümünün artık mat renkte olması. Böylelikle yeni PS4 serisi tamamen mat bir tasarıma kavuşmuş oldu. Buna benzer bir güncellemeyi geçtiğimiz günlerde Microsoft, 1 TB’lık yeni Xbox One modelinde gerçekleştirmişti. Görünüşe göre yeni nesilde mat tasarımlar daha fazla ilgi görüyor.

Konsolda gerçekleştirilen diğer tasarımsal değişiklikler ise yeni disk çıkarma butonu ve yeni LED ışıklar. Yeni PS4’lerde disk çıkarma butonu mekanik bir tuşla değiştirilmiş durumda. Butonun yeri ise önceki sürüm ile aynı. Konsolda kullanılan LED ışıklar ise raporlara göre daha az parlak olan alternatif LED ışıklar ile değiştirilmiş durumda.

ps4 cuh 1200 beyaz
Yeni PS4’ün “Glacier White” seçeneği.

CUH-1200 ailesinin sunduğu yenilikler sadece tasarımla sınırlı değil. Yeni seride yaklaşık %8’lik bir güç tasarrufu da söz konusu. Ortalama 11 watt tasarruf sağlanmasının sebebi tam olarak açıklanmasa da, kullanılan yeni yonga setinin bu tasarrufun sorumlusu olduğu düşünülüyor.

Geçtiğimiz yıl Kasım ayında, AMD’nin Xbox One için 20nm’lik yeni bir yonga seti geliştirdiği söylentisi ortaya çıkmıştı. Xbox One ve PS4, donanımsal açıdan birbirine oldukça yakın olduğu için Xbox One için geliştirilen 20nm’lik bir yonga seti, kolaylıkla PS4’e adapte edilebilir. Her iki konsol da işlemcilerini AMD’den temin ettiği için PS4’ün 20nm’ye geçiş yapmaması için önünde hiçbir engel bulunmuyor.

28nm’den 20nm’ye geçiş, sabit saat hızında teoride %25’e varan güç tasarrufu sağlayabilir. Yeni PS4 sürümlerinin birden ortaya çıkan %8’lik güç tasarrufu, 20nm’lik yeni bir yonga seti sayesinde kolaylıkla elde edilebilir. Bu sebeple %8’lik güç tasarrufu ile ilgili ortaya atılan iddialar arasında 20nm’lik yeni yonga seti, akla en uygun olanı.

Sony yetkililerinin Kotaku’ya verdiği bilgilere göre yeni konsollar artık %10 daha hafif. Standart PS4’lerin 2.8 kg’lık ağırlıkları karşısında yeni CUH-1200 modeli 2.5 kg ile 300 gram daha hafif.

1 TB depolama kapasiteli yeni Ultimate Player sürümü.

1 TB depolama kapasiteli yeni Ultimate Player sürümü.

Sony’nin geçtiğimiz günlerde duyurduğu PS4 Ultimate Player sürümü ise beklenildiği gibi yeni CUH-1200 değil, eski CUH-1100 model PS4 üzerine kurulmuş. Tanıtım görüntülerine baktığımızda Ultimate Player sürümünde standart PS4’lerde bulunan parlak HDD yuvasını görebiliyoruz. Sony, UP sürümünde eski parçaların kullanılacağını da belirtmişti.

CUH-1200 serisi yeni PS4 sürümleri, 15 Temmuz’dan itibaren Avrupa pazarına giriş yapacak. Sony, fiyat konusunda herhangi bir değişikliğine gitmeden yeni konsolları 399$/399€ etiketi ile satışa sunacak.