Anasayfa Haber NASA, Mars İçin Yeni Planör Tasarlıyor

NASA, Mars İçin Yeni Planör Tasarlıyor

NASA tarafından geliştirilen yeni planör, Mars atmosferinde süzülerek uçacak ve alçak irtifa keşif görevi yapacak.

NASA’nın Güneş Sistemi’ndeki diğer gezegenlere insansız hava araçları göndermeyi planladığı bir sır değil. Daha önce bu konuyla ilgili yaptığımız NASA’nın Hedefinde Venüs Var ve NASA, Titan’ı İHA’larla Fethetmek İstiyor adlı haberlerde de bununla ilgili projelere dair bilgiler bulabilirsiniz.

Ancak NASA tarafından yapılması planlanan insanlı uçuşlarda önceliğin Mars gezegenine verileceği de biliniyor. Ay’dan sonra gidilmesi ve bir ihtimal kolonileştirilmesi planlanan ilk gezegen Mars olacak. Bu yüzden de Mars’ın keşfi için gönderilen robot araçların tasarımlarına da öncelik veriliyor.

Yakın zamanda Mars’a gönderilecek olan robot keşif araçları yüzeye doğru inerken, yanlarında büyük ihtimalle Prandtl-m adı verilen ve yukarıda resmini gördüğünüz keşif aracını da götürecekler. Bu araç Mars’ın gayet ince atmosferinde süzülerek uçmak üzere tasarlanan bir mini planör.

Mars’a iniş yapan robotları taşıyan gemilere eklenecek olan bu mini planör, atmosferin üst seviyelerinde serbest bırakılacak ve uçarak yakın bölge hakkında detaylı veri toplayacak. Bu verileri yerdeki robota bildirecek olan aracın uçuş mesafesi çok fazla değil. 650 metre irtifadan serbest bırakıldığında, ortalama 30 kilometre kadar uçabileceği hesaplanıyor.

Mars, Dünya’dan çok daha düşük yerçekimine sahip, ancak atmosferin yoğunluğu da Dünya’nın yüzde biri kadar. Bu yüzden de şimdilik motorlu ve daha ağır araçlar yerine bu tür nispeten hafif ve ucuz planörler tasarlanıyor. Bu aracın atmosferik uçuş denemeleri önümüzdeki yıllarda yapılacak. İlk örneğin Mars atmosferinde uçmasının ise 2024 yılından önce gerçekleşmesi beklenmiyor.