Anasayfa Haber IBM İlk 7 nm İşlemciyi Üretti

IBM İlk 7 nm İşlemciyi Üretti

Tüm işlemci üreticilerini geride bırakan IBM, dünyanın ilk 7 nm ölçeğindeki işlemcisini üretmeyi başardı.

Intel’den tutun da Samsung’a kadar işlemci üreten pek çok firma, gittikçe küçülen ölçeklerde işlemcileri verimli biçimde üretebilmek için büyük yatırımlar yapıyorlar. Ancak ölçek küçüldükçe, ne eldeki üretim teknikleri, ne de kullanılan malzemelerin özellikleri yeterli olmamaya başlıyor. Bu yüzden çoğu firma 10 nm ölçeğine inmek için yaptığı planları ertelemek zorunda kalıyor.

Öte yandan IBM mühendisleri tarafından geliştirilen teknolojiler, 10 nm ölçeğinin de altındaki ilk çalışan işlemciyi üretmelerine imkan tanıdı. 7 nm ölçeğindeki bu işlemci, gerçekte saf silikon kullanılarak yapılabilecek tasarımların erişebileceğinden daha küçük bir boyuta sahip. Çünkü bu ölçekteki transistörler saf silikondan imal edildiklerinde, üzerlerinden geçen elektronların akışını tam anlamıyla kontrol edemiyorlar.

ibm-7nm-yonga-tabaka

IBM mühendisleri de bu yüzden saf silikon değil, silikon ve germanyum alaşımı (SiGe) bir malzeme kullanmışlar. Bu malzemeden imal edilen tabakaların üzerine de EUV (Extreme Ultraviolet Lithography) teknolojisi kullanarak transistörleri kazımışlar. EUV başta Intel olmak üzere diğer firmaların da yatırım yaptığı bir teknoloji. Ancak buna geçiş hiç de ucuza mal olmayacak.

Peki biz son kullanıcılar IBM yapımı bu 7 nm işlemcilere ne zaman kavuşacağız, bize ne faydası olacak? İlk sorunun cevabı çok basit, en az bir kaç yıl daha 7 nm işlemcileri piyasada görmeyeceğiz. Çünkü üretilmeleri henüz çok zahmetli ve verimsiz, ayrıca fabrikaların da üretim için yeni yatırıma ihtiyacı olacak.

Kullanıcılara kazandıracaklarına gelince, şimdiye kadar görülmemiş bir enerji verimliliği ve işlem gücünden bahsediyoruz. IBM mühendisleri 7 nm SiGe işlemcilerin çalışmak için şimdikilerin yarısından daha az güce ihtiyaç duyacaklarını belirtiyorlar. Bu ölçekteki bir işlemcinin içine sığdırılacak transistör sayısı ise rahatlıkla 20 milyarı geçebiliyor. Eldeki teknolojiyle kıyaslamak gerekirse, Intel’in Broadwell serisi işlemcilerinin içinde yaklaşık 1,9 milyar adet transistör bulunuyor.