Anasayfa Haber AMD Yeni Kartlarında HBM 2 Ağırlıklı Çalışacak

AMD Yeni Kartlarında HBM 2 Ağırlıklı Çalışacak

AMD’nin R9 Fury sonrasında çıkarmayı planladığı ekran kartlarında, ağırlıklı olarak HBM 2 hafıza kullanılacak.

High Bandwith Memory (HBM) olarak bilinen yeni hafıza teknolojisinin geliştirilmesinde ana rollerden birini oynayan AMD, bundan sonra çıkaracağı ekran kartlarında bu mimariden olabildiğince çok faydalanmayı planlıyor. SK Hynix ve JEDEC gibi büyük şirketlerle birlikte yaklaşık 7 senedir bu konuda çalışan AMD, HBM hafızaya erişimde de öncelikli pozisyonda olacak.

Radeon R9 Fury ekran kartlarıyla birlikte HBM hafızayı piyasada ilk kez kullanan şirket olma ünvanını kazanan AMD, takip eden serilerde hiç beklemeden HBM 2 standardına geçmeyi hedefliyor. İlk nesil HBM hafıza modülleri teknolojik kısıtlamalar yüzünden işlemci başına 4 GB kapasitenin üzerinde kullanılamıyor. Bu miktar genel kullanıcı için şimdilik hayli yeterli olarak tanımlansa da, uzun vadede daha fazla güç isteyen tüketiciler için çok kısıtlı.

AMD-HBM

HBM 2 mimarisiyle birlikte işlemci başına kullanılabilecek hafıza miktarı 32 GB sınırına yükselecek. Zaten yapısı itibariyle hayli hızlı çalışan HBM 2 hafıza modülleri, bu miktarda kullanıldığında en ağır grafik işleme çalışmalarında ve en yüksek çözünürlüklerde bile büyük performans gösterebilir. Ancak halen HBM hafıza üretiminin nispeten masraflı ve düşük kapasiteli yürümesi, buna erişimi olan firmaların sayısını hayli kısıtlıyor. AMD burada yıllardır yaptığı yatırımın karşılığını alarak, uzunca bir süre HBM hafızaya en bol erişim sağlayacak firma konumunda olmanın tadını çıkaracak.