Anasayfa Makale Windows 10’un Merakla Beklediğimiz 10 Yeni Özelliği

Windows 10’un Merakla Beklediğimiz 10 Yeni Özelliği

Windows 10’un nihai sürümünün yayınlanmasına bir hafta kaldı. Biz de yeni işletim sisteminde bizi heyecanlandıran en önemli özellikleri listeledik.

Microsoft’un en yeni işletim sistemi, sayılı günler içinde bizimle buluşacak. Microsoft’un şu an RTM sürümünü belirlemeye çalıştığı Windows 10’un dağıtımına 29 Temmuz’da başlanacak. Her bilgisayar kullanıcısı gibi biz de Windows 10’un nihai sürümünü heyecanla bekliyoruz. Microsoft’un geçtiğimiz 6 ay içinde yaptığı tanıtımlar sayesinde işletim sisteminin neler sunacağını artık biliyoruz ve öğrendiğimiz bazı özellikler bizi fazlasıyla heyecanlandırıyor.

DirectX 12

directx 1

Microsoft, Windows 10 ile birlikte PC oyuncularının gönlünü kazanmaya kararlı. Xbox markasının başı Phil Spencer, Microsoft’un tanıtım turunun her ayağında bulundu ve Windows 10’un oyun özelliklerini tanıttı. Kısmi Xbox entegrasyonu, bazı Xbox oyunlarının PC’ye gelmesi gibi ufak duyuruları bir kenara bırakırsak, Windows 10’un oyunculara sunacağı en önemli yenilik DirectX 12.

Hem çoklu çekirdek kullanımının önü açarak gelişen grafik teknolojisinin yaşattığı darboğazları ortadan kaldıracak, hem de geliştiricilere görsel anlamda çok daha fazla imkan sunacak olan DirectX 12, PC oyuncularının sistemlerini Windows 10’a yükseltmesi için tek başına yeterli bir etken.

Yeni Başlat menüsü

windows 10 başlat

Windows 8 ve 8.1’in en çok eleştirilen noktası Başlat menüsünün yokluğuydu. Her ne kadar biz Başlat menüsünün eksikliğini hissetmesek de, ciddi miktarda kullanıcı bu sebeple Windows 8 ailesine bilenmiş durumda. Microsoft da Windows 7’de ısrar eden kullanıcıları yeni işletim sistemine kazandırmak için Başlat menüsünü geri getirmiş durumda.

Yeni Başlat menüsü, klasik Başlat ile Windows 8’in Modern arayüzünün harmanlanmasıyla oluşturulmuş. Bu sayede klasik Başlat menüsünün tanıdık tecrübesi ile Windows 8 ile geçiş yaptığımız Modern tasarım ortak bir potada eritildi.

Cortana

cortana

İlk olarak popüler Xbox serisi Halo’da, ardından da Windows Phone telefonlarımızda karşımıza çıkan asistanımız Cortana, Windows 10 ile birlikte bilgisayarlarımıza konuk oluyor. Microsoft, sesli asistanına o kadar güveniyor ki Windows 10’un çıkışının ardından pek çok dizüstü bilgisayarda dahili Cortana tuşunu göreceğiz.

Her ne kadar şimdilik ülkemize kapalı olsa da Cortana gibi başarılı bir sesli asistanın masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarımıza gelecek olması oldukça sevindirici.

Yeni Bildirim Merkezi

Windows-10-Action-Center

Windows işletim sisteminin yıllardır çektiği bildirim sıkıntısı Windows 10 ile birlikte sonunda giderilecek. Bildirimlerin gösterildiği bu merkez ile gelen mesajlara doğrudan cevap verebilecek ve sosyal ağ bildirimlerini tek bir çatı altında görebileceğiz. Üstelik yeni bildirim merkezi, Windows 10 Mobile ile eş zamanlı bir şekilde çalışacak.

Continuum

windows-10-continuum

Windows 10’u mobil teknolojilerle buluşturan en önemli özellik olan Continuum, her Windows Phone kullanıcısının heyecanla beklemesi gereken bir özellik. Windows 10 ve Windows 10 Mobile’in çıkışı ile birlikte uyumlu Windows Phone cihazları, kablosuz klavye ve fare ile masaüstü modunda çalıştırabileceğiz. Özellikle iş dünyasına yönelik tasarlanan bu özellik, standart kullanıcıların da oldukça işine yarayabilir.

Çok Platform, Tek İşletim Sistemi

windows 10 universal

Microsoft’un en yeni Windows’u, sadece masaüstü ve dizüstü sistemlere uğramayacak. Mobil cihazlardan Xbox’a geniş bir ürün yelpazesinde kullanılacak olan Windows 10, geliştiricilere tek bir uygulamayı bütün Windows 10 cihazlarda çalıştırabilme imkanı sunacak. Örneğin Windows 10’un masaüstü sürümü için geliştirilen bir uygulama, işlevsellik düzenlemelerinin dışında herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan Windows 10 Mobile için uyarlanabilecek.

Sanal Masaüstü

windows 10 sanal masaüstü

Uzun süredir Windows platformunda olması istenen sanal masaüstü desteği, Windows 10 ile birlikte nihayet Windows kullanıcılarına sunulacak. Kullanıcı deneyimi açısından yeni Windows sürümünün en önemli özelliklerinden biri olan sanal masaüstü sayesinde kullanıcılar, pencere grupları oluşturup bu gruplar arasında geçiş yapabilecek.

Hali hazırda kullandığınız masaüstünde dört tane iş ile ilgili pencere mi var? Yeni bir masaüstü oluşturup video veya müzik oynatıcısını açabilir, dilediğiniz zaman bu gruplar arasında geçiş yapabilirsiniz.

Dört Köşeli Yaslama

snap

Pencereleri ekranın kenarlarına yaslama, bir süredir Windows işletim sistemlerinde kullanılabilen bir özellik. Windows 10 ile birlikte Microsoft bu özelliği geliştirdi ve artık kullanıcılar ekranı dörde bölüp dört farklı pencereyi aynı anda görebiliyor. Üstelik yaslama işlemi hiç olmadığı kadar kolaylaştırılmış durumda. Bir pencereyi yasladığınızda açık olan diğer pencereler hemen boşlukta beliriyor ve tek tuşla geri kalan alanlar doldurulabiliyor.

Microsoft Edge

microsoft edge

Internet Explorer pek popüler bir web tarayıcısı sayılmaz. Uzun süredir kullanıcılar arasında şaka malzemesi haline gelen köklü tarayıcı, tahtını Google Chrome’a kaptırdıktan sonra sürekli bir düşüş halindeydi. Microsoft da görünüşe göre IE’den umudu kesmiş ki, Windows 10 ile birlikte yeni nesil tarayıcısı Microsoft Edge’i sundu.

İlk olarak Project Spartan kod adıyla karşımıza çıkan Edge; yeni render motoru, stylus desteği ve eklentileriyle günümüz teknolojisine yakışan bir tarayıcı olarak karşımıza çıkıyor.

Xbox Dünyası

xbox windows 10

Pek çok oyuncu için DirectX 12, Windows 10’a yükseltmek için yeterli bir sebep olabilir. Ancak gözden kaçmaması gereken bir diğer Windows özelliği ise yenilenen Xbox uygulamasıdır. Yeni Xbox uygulaması sayesinde Xbox kullanıcıları oyunlarını PC üzerinde oynayabilecek. Xbox sahibi olmayan PC kullanıcıları ise dahili video kayıt teknolojisi ile Xbox uygulamasından faydalanabilecek.