Anasayfa Haber Otomotiv Sektöründe Hacker Alarmı!

Otomotiv Sektöründe Hacker Alarmı!

Yoldaki otomobillerin internet üzerinden hacker saldırına uğrayabileceği ispatlanınca, Amerikan Senatosu harekete geçti.

Nesnelerin İnterneti gittikçe daha fazla cihaza giriyor ve otomobiller de bunlardan sadece biri. Ancak bir buzdolabının aksine, yolda hareket eden iki tonluk bir kamyonetin hacker saldırısına uğramasının sonuçları çok daha ağır olabilir.

Yakın zamana kadar Hollywood fantezisi olarak kabul edilen bu olay, Charlie Miller ve Chris Valasek adlı iki usta hacker tarafından gerçekleştirildi. İki hacker internet üzerinden erişimle, Jeep Cherokee marka bir aracın radyosundan frenlerine kadar pek çok sistemine girmeyi başardılar.

Bulgularını başta Chrysler olmak üzere ilgili kurumlarla paylaşan hackerlar, bu iş için çok ciddi araştırma ve mühendislik yapmak zorunda kaldıklarını da saklamadılar. Ancak bir kez sistemdeki açıkları bulduktan sonra, yollarda giden yüzbinlerce otomobile ölümcül kazalar yaptırmanın hiç de zor olmadığını da ispatlamış oldular.

Halen internet üzerinden aktif erişimi olan otomobiller üreten yaklaşık 16 otomobil firmasının olduğu biliniyor. Bunların yarısından fazlasının siber güvenlik için özel önlemler geliştirmedikleri de bir gerçek, çünkü kanunlar henüz bu konuda ciddi yaptırımlar getirmiyor.

Ne var ki bu yeni gelişmelerin ışığında harekete geçen Amerikan Senatosu, bu konudaki kanunları düzenlemek için çalışmaya başlamış. Yapılacak kanuni düzenlemeler otomotiv sektörünü siber güvenlik ve müşteri veri güvenliği gibi konularda doğrudan sorumlu kılmayı hedefliyor.