Anasayfa Haber Almanya, Facebook’a Dur Dedi

Almanya, Facebook’a Dur Dedi

Facebook tarafından bir süredir kullanıcılara dayatılan gerçek isim kullanmaya zorlama politikası Alman makamlarına takıldı.

Facebook tarafından 2011 yılından beri uygulanmaya çalışılan gerçek isimle kayıt olma politikası, Almanya’daki Hamburg Veri Koruma Müdürlüğü (Hamburg Data Protection Authority) tarafından yasalara aykırı bulundu. Facebook’un bu politikasının arkasında tabii ki daha gerçek verilere dayalı ve pazarlanabilir bir kullanıcı veri tabanı oluşturma arzusu yatıyor.

Ancak şirketin bu politikasına bir de yasal dayanağı var. 2011 yılında İrlanda’daki veri güvenliği müdürlüğü, gerçek isim kullanma zorunluluğunun İrlanda yasalarına aykırı olmadığına karar vermişti. Facebook bu kararı yasal dayanak olarak kullanmaya devam ediyor. Ama tabii ki bu dayanak Alman makamlarınca kabul görmedi. Alman yetkililer İrlanda’nın kararlarının kendilerini bağlamadığını, kendi ülkelerinde kendi yasalarının geçerli olduğunu kesin bir lisanla bildirdiler.

Almanların bu kararı vermesinin ardında, Facebook tarafından gerçek ismini kullanmadığı için hesabı bloke edilen ve kendisinden resmi kimlik beyanı istenen bir Alman kullanıcının başvurusu yer alıyor. Facebook’un yasal olarak kimseden resmi kimlik sormaya hakkı bulunmadığı da ayrı bir gerçek. Avrupa Birliği ülkelerinin çoğunda polisin bile resmi kimlik sorabilmesi belirli koşullara bağlanmış bulunuyor.