Anasayfa Haber Dünya Ticaret Örgütü Elektronikteki Vergileri İndiriyor

Dünya Ticaret Örgütü Elektronikteki Vergileri İndiriyor

Dünya Ticaret Örgütü tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan bir açıklamada, bilgi teknolojileri alanındaki gümrük vergilerinin indirileceği belirtildi.

ABD, Avrupa Birliği, Çin dahil olmak üzere 50’den fazla üyesi bulunan Dünya Ticaret Örgütü (WTO) tarafından yapılan bir açıklamada, bilgi teknolojileri alanına giren 200’den fazla ürün türündeki gümrük vergilerinin daha da düşürülmesine karar verildiği bildirildi.

Oyun konsollarından yazıcı kartuşlarına kadar pek çok teknoloji ürününü kapsayan bu anlaşma, aslında 1997 yılında imzalanan Bilişim Teknolojileri Anlaşması’nın devamı niteliğinde. Örgüt tarafından yapılan açıklamada, gümrük vergilerinin iyice indirilmesinin, özellikle gelişmekte olan ülkelerde teknolojiye olan kitlesel erişimi artıracağının umulduğu belirtildi.

Bu anlaşma aslında üzerinde hayli uzun zamandır tartışılan bir konuydu. Dışarıya en büyük teknoloji ihracatı yapan ülkelerin başında gelen ABD, bu anlaşmanın kabul edilmesinde önemli bir role sahip. Uzun süre bu konuda olumsuz bir tavır sergileyen Çin ise, geçen zamanla birlikte teknoloji ihraç eder konuma gelince anlaşmaya destek vermeye yanaştı.

Türkiye ise 1994 yılında beri WTO üyesi ve yapılan anlaşmalara uyması bekleniyor. Ancak elektronik ithalatını çeşitli sebeplerle kısıtlamak isteyen devletin çok yakında yeni ve büyük vergileri uygulamaya koyması bekleniyor. Bu durumun WTO üyesi diğer ülkelerle ilişkileri olumlu etkilemeyeceği tahmin ediliyor.