Anasayfa Haber HTC Zor Günler Geçiriyor

HTC Zor Günler Geçiriyor

Tayvanlı mobil cihaz üreticisinin yaşadığı zorluklar, marka değerinin yatırımcıların gözünde neredeyse sıfıra düşmesine sebep oldu.

Tayvanlı yatırımcılar tarafından marka değer analizi yapılan HTC, bu konuda neredeyse sıfıra yaklaşmış olarak değerlendirildi. Bu yatırımcılardan biri olan Calvin Huang tarafından Bloomberg’e verilen bir söyleşide, şirketin marka değerinin sadece kasasındaki nakit paradan ibaret hale geldiği belirtildi.

HTC gibi hisseleri küresel pazarda işlem gören bir şirketin marka değerini belirlemek için bakılan pek çok kriter var. Kârlılık, yatırımlar, mal varlıkları, patentler, marka popülerliği gibi pek çok unsur ele alınıyor. Ancak HTC’nin 2015 yılını da zararla kapatacağının tahmin ediliyor olması, yatırımcıların gözünde diğer tüm unsurların değerini kaybetmesine sebep olmuş.

Bu durumda şirketin marka değerini somut olarak dayandırabileceği tek unsurun kasasındaki nakit para olduğu ifade ediliyor. HTC’nin kasasındaki paranın tahminen 1,4 milyar dolar olduğu hesaplanıyor. Şirketin 2011 yılında hesaplanan marka değerinin 28 milyar dolar olduğu düşünülürse, bunun 1,4 milyara gerilemiş olması hiç iyi bir işaret sayılmıyor.

Bu değerlendirmelerin hemen ardından gelen bir haber de, şirketin yaklaşık 2,000 personelini işten çıkarmaya karar verdiğini ortaya koydu. Şirketin toplam iş gücünün yaklaşık % 15’lik kısmını oluşturan bu miktarın çıkarılmasının yanında, çeşitli departmanların da yeniden yapılandırılacağı söyleniyor.

Bu durumdan çıkış yolu arayan şirketin Çin pazarına girebilmek için bir Çin şirketiyle ortaklığa gitmeye hazırlandığına dair haberler de var. Ancak bu anlaşma HTC’nin düzlüğe çıkmasına yetecek mi, orasını da zaman gösterecek.