Anasayfa Video Kafa Ayarı Kafa Ayarı #44 – Süper Bilgisayarlar

Kafa Ayarı #44 – Süper Bilgisayarlar

Süper Bilgisayarlar: Binlerce değil, yüzbinlerce hatta milyondan fazla işlemci çekirdeği barındıran dünyanın en güçlü bilgisayarlarını konuşuyoruz…

Nedir bu süper bilgisayarlar? 4K değil 44K oyun oynatırlar mı? Ne işe yararlar, ne yer, ne içerler? Elektrik faturası ne tutar? İşte bu tür mühim soruların yanıtlarının yanında süper bilgisayar yapmanın zorluklarına değindiğimiz yeni Kafa Ayarı’nda pek çok ilginç detay bulacaksınız.

Daha önce protein katlıyoruz dediğimizde kullanılan türden süper bilgisayarların ötesinde devletlerin inşa ettiği önemli tesislere de değiniyoruz. Hiç sona ermeyen dünyanın en güçlü bilgisayarı yarışında ülkeler her yıl yeni ataklar yapıyor, yeni girişimlere imza atıyor. ABD Başkanı Obama’nın dönemi sona ererken aldığı son ve en kritik kararlardan birisi yeni bir süper bilgisayarın inşası oldu.

Malzeme biliminden genetik araştırmalara kadar her alanda yaşadığımız dünyayı kökten değiştirecek araştırmalarda yüksek doğruluk ve hız hayati önem taşıyor. Gezegen olarak üzerinde yaşadığımız toprakların altında gömülü sayısız nükleer silahın patlayıp patlamaması bile bu bilgisayarlara bağlı. Peki patlayacak mıyız?

Sevdiğiniz içecek ile iyi seyirler dileriz…

Dipnot: Bahsi geçen İTÜ çalışmasını merak ederseniz Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi adresine bakabilirsiniz. En güçlü süper bilgisayarlar listesi için tıklayın…

Disclaimer: Süper bilgisayarınızda yaşadığınız sorunlar için Technopat Sosyal’de konu açabilir, bize soru sorabilirsiniz. Ancak öncelikle kapatıp açmanızda, fişi takılı mı diye bir kontrol etmenizde, o da olmadı baraj yerinde mi diye gidip bir bakmanızda fayda var.