Anasayfa Haber Lenovo Dizüstülerde Yeni Bir Casus Yazılım Keşfedildi

Lenovo Dizüstülerde Yeni Bir Casus Yazılım Keşfedildi

Lenovo’nun bir kez daha gizlice bilgisayarlarına kaldırılamayan yazılım yüklediği ortaya çıktı.

Yeni bir bilgisayar ya da akıllı telefon aldıktan sonra cihazın bir sürü gereksiz yazılımla yüklü halde gelmiş olduğunu görmek oldukça can sıkıcı bir durumdur. O yazılıma ihtiyacınız olsun ya da olmasın, yine de cihazın içerisinde hazır yüklü halde gelir ve basitçe kaldırmak da mümkün değildir.

Geçtiğimiz Şubat ayında ortaya çıktığı üzere bilgisayarlarını, kişisel bilgileri çalması muhtemel Superfish adlı bir adware yazılımıyla satan Lenovo’nun başı yine girdi. Bu kez de “Lenovo Servis Motoru” adlı, format atılmasına rağmen silinemeyen bir yazılım keşfedildi.

Lenovo Servis Motoru ilk bakışta zararsız hatta bilgisayarın iyileştirilmesine yardımcı olacak bir yazılım gibi görünüyor. Zira firmanın açıkladığına göre bir optimizasyon yazılımı olan Lenovo Servis Motoru, sistem yazılımlarının ve sürücülerin iyileştirilmesine yardım ederek bilgisayarın performansını artırıyor. Hatta Lenovo bu iş için bizzat Microsoft tarafından sürücü güncelleme için tasarlanmış olan sistemi kullanıyor.

İşin korkutucu kısmı ise, bu yazılımı bilgisayardan formatla bile silmenin mümkün olmamasında yatıyor. Windows 7 veya Windows 8 işletim sistemi kullanan dizüstülerin BIOS’u otomatik olarak “autochk.exe” adlı bir dosyayı aramaya başlıyor ve Microsoft ya da Lenovo tarafından onaylı olup olmadığı kontrol ediliyor. Sonrasında her işletim sistemi yüklendiğinde sistem bu dosyayı alıp üzerine tekrar yazdırıyor. Böylece yazılımı format atarak silmek hiçbir şekilde mümkün olmuyor.

Daha da kötüsü, yazılımın kullanıcılara ait verileri aldığı ve Lenovo sunucularına yolladığı keşfedildi.  Konuyla ilgili açıklama yapan Lenovo, aktarılan verilerin yalnızca geçici olarak saklandığını ve bunların kesinlikle kişisel bilgiler olmadığını belirterek kendini savundu. Firma ayrıca olayın keşfedilmesi üzerine yazılımın kaldırılmasına imkan veren bir yama paketi de sundu. Yine de yama bilgisayarlara otomatik olarak yüklenmiyor, firmanın destek sitesine girip manuel olarak indirmek gerekiyor.

Lenovo Servis Motoru yazılımını barındıran laptoplar arasında Flex 2 Pro-15/Edge 15, Flex 2 Pro-15/Edge 15, Flex 3-1470/1570, Flex 3-1120, G40-80/G50-80/G50-80 Touch/V3000, S21e, S41-70/U41-70, S435/M40-35, Yoga3 14, Z70-80 / G70-80, Yoga 3 11, Y40-80 ve Z41-70/Z51-70 modelleri yer alıyor.