Anasayfa Haber GPU Pazarında Ciddi Düşüş Var

GPU Pazarında Ciddi Düşüş Var

Ekran kartları pazarı her geçen yıl biraz daha eriyor. GPU sevkiyatları geçen seneye oranla %18.8 düşmüş görünüyor.

CPU ile GPU’yu bünyesinde tümleşik olarak barındıran işlemcilerin gelişimi ve tabletlerin yaygınlaşmaya başlamasıyla gerileyen ekran kartı sektörü, en kötü dönemini geçiriyor. Jon Peddie Research araştırma firmasının açıkladığı son rakamlara göre, grafik işlemci sevkiyatları geçtiğimiz yıla oranla %18.8 gerilemiş. Masaüstü PC platformuna baktığımız zaman %21.7 gerileme ile daha da vahim bir tabloyla karşılaşıyoruz. Dizüstü grafik ünitelerinin sevkiyatı ise %16.9 düştü.

Son çeyrekte yapılan sevkiyatlar, bir önceki çeyrekle karşılaştırıldığı zamansa daha ilginç bir rakam ortaya çıkıyor. Genel GPU sevkiyatı yalnızca son 3 ay içerisinde %11 geriledi.

PRFig1

Ekran kartı sektörünün bu kadar gerilemesinin iki temel nedeni var: Gittikçe güçlenen tümleşik işlemciler ve tabletler. Yüksek seviye oyunlarda gözü olmayan ya da sistem toplamak için yeterince bütçe ayıramayan kullanıcılar, bugün AMD ya da Intel’in işlemcileriyle sıradan oyunları rahatlıkla çalıştırabiliyor. Bu şekilde sistem satın almak çok daha ekonomik olduğundan yüksek seviye ekran kartlarına çok da gerek olmuyor.

Tabletler ise giriş seviye ekran kartlarının satışını ciddi oranda etkiliyor. 1.000 ila 1.500 TL arasında bir bütçe ayırarak tüm bileşenleri eksiksiz gelen ve portatif olma avantajı da sunan tabletlerden birini almak, giriş seviye ekran kartıyla dahi olsa yeni bir sistem toplamaktan daha hesaplıya geliyor.