Anasayfa Haber Intel Yeni Mini Anakart Platformuna İsim Verdi

Intel Yeni Mini Anakart Platformuna İsim Verdi

Intel, geliştirmekte olduğu mini-ITX formuna kıyasla %29 daha ufak yeni anakart platformunun adını 5×5 koydu.

Ufak ve kullanışlı bilgisayar denince akla ilk gelen modellerden biri Intel’in NUC (Next Unit of Computing) platformudur. NUC bilgisayarlar, ufacık boylarına rağmen fena performans sunmuyorlar. Ancak ne yazık ki sınırlı kapasitede işlemciyle gelmeleri ve yükseltilme şansının olmaması gibi dezavantajları var. Intel’in yeni nesil anakart platformu bu soruna bir çözüm getirecek. Firmanın geçtiğimiz yıldan bu yana üzerinde çalıştığı LGA soketine sahip süper küçük PC anakart platformunun artık bir adı var: 5×5.

Mini-ITX platformuna kıyasla %29 oranında daha ufak olan yeni 5×5 platformu adını 5,5 inç x 5,8 inçlik (140 mm x 147 mm) ebatlarından alıyor. 65W TDP değerine kadar Intel Celeron’dan Core i7 serisine kadar işlemcileri destekleyen 5×5 platformunun diğer özellikleri arasında Ethernet, kablosuz ağ, 2 adet SODIMM bellek yuvası, M.2 ve 2,5” SATA depolama yuvaları yer alıyor. Ne yazık ki mini-ITX’in aksine PCIe x16 yuvası barındırmıyor. Yani ekran kartı takılabilecek bir sistem olmayacağından, oyun camiasından pek rağbet görmeyecek.

Intel bu yıl düzenlediği geliştiriciler forumunda, 5×5 anakart platformunun LGA1150 soketi (Haswell ve Broadwell işlemcileri destekli) kullanan ilk prototip modelini göstermişti. Önümüzdeki dönemlerde yeni Skylake işlemci serisiyle de uyumlu LGA1151 soketli modelin tanıtılması bekleniyor. 5×5 platformunun ne zaman hazır olacağı ve üreticilerin bu modeli kullanan anakartları satmaya başlayacağı henüz bilinmiyor.