Anasayfa Haber Seagate’in İlk HAMR Diskleri 4 TB Olacak

Seagate’in İlk HAMR Diskleri 4 TB Olacak

Sabit disklerde çok daha fazla depolama alanı kullanılmasına izin veren HAMR teknolojisiyle gelen ilk Seagate ürünlerinde sadece 4 TB kapasite olacak.

Henüz çalışma aşamasında olan HAMR (Heat-assisted magnetic recording) teknolojisi, diskte veri yazılan bölüm için çok ufak bir laser kullanarak standart bir disk yüzeyinin çok daha geniş depolama alanına sahip olabilmesine olanak sağlıyor. Henüz piyasada HAMR teknolojisini kullanan bir sabit disk yok. Ancak çıktığı zaman epey yüksek depolama alanına sahip olması bekleniyordu.

Ancak Seagate’in önümüzdeki dönemde piyasaya sürmeyi planladığı ilk HAMR destekli sabit diskler, bu beklentiyi karşılamayacak. Seagate’in bu teknolojiyi kullanan ilk sabit diskleri yalnızca 4 TB depolama alanına sahip olacak. Yeni diskte 810 nm’lik dalga uzunluğunda 20 nW gücünde lazer ile veriler 450 °C civarına ısıtılan manyetik yüzeylere yazılacak.

Seagate’in HAMR destekli sabit disklerini kullanabilmek için epey bir süre daha beklememiz gerekecek. Firma ancak 2016’nın sonları ya da 2017’nin başlarına doğru prototip aşamasındaki disklerin dağıtımına başlayacak. Disklerin tam sevkiyatına ise 2018’de başlanacağı tahmin ediliyor.