Anasayfa Haber Ücretsiz SSL Sertifikaları Kasım Ayında Geliyor

Ücretsiz SSL Sertifikaları Kasım Ayında Geliyor

Mozilla merkezli Let’s Encrypt sertifikaları, Kasım ayından itibaren ücretsiz olarak kullanıma sunulacak.

Geçtiğimiz yıl Mozilla, Electronic Frontier Foundation (EFF) ve Cisco sponsorluğunda Internet Security Research Group (ISRG) tarafından başlatılan Let’s Encrypt hareketi, HTTPS kullanımı yaygınlaştırmak için internet sitelerine ücretsiz SSL sertifikası dağıtmayı hedefliyor. Bu kapsamda sertifika dağıtımları Kasım 2015’te başlıyor.

Let’s Encrypt hareketine göre çoğu sunucu operatörü için basit sertifikalar bile oldukça yorucu, uygulama işlemi karışık ve masraflı. Üstelik işlemin doğru yapılması da uğraştırıcı olabiliyor. Let’s Encrypt ise HTTPS’e geçişi hızlandırmak için operatörleri bu dertlerden kurtarmayı planlıyor.

Uzun süredir hazırlık aşamasında olan dağıtım işleminin ilk dalgası 7 Eylül’de başlayacak, 16 Kasım’den itibaren ise sertifikalar genel kullanıma sunulacak. Yetkililerin açıkladığı üzere ilk sertifikalar, Let’s Encrypt hareketinin sıkı gözetimi eşliğinde gerçekleşecek.

İlk dalga ile genel kullanım tarihi arasındaki 10 haftalık süreçte, önceden belirlenmiş domain gruplarına sertifika dağıtımı devam edecek. 16 Kasım tarihinde ise Let’s Encrypt sistemleri herkese açılacak.

Let’s Encrypt tarafından gelen açıklamaya göre ilk dalgada dağıtılan sertifikalar, hareket tarafından dağıtılan root dosyaları işlenmedikçe tarayıcılar tarafından onaylanmayacak. Genel dağıtımdan önce gerekli imzaların yerini alacağı ve bu sayede sertifikaların otomatik olarak onaylanacağı da belirtildi.