Anasayfa Haber Teksaslılar Roketlerden Pek Memnun Değil

Teksaslılar Roketlerden Pek Memnun Değil

SpaceX’in uzaya roket fırlattığı günlerde uyguladığı güvenlik politikası yerel halkı isyan ettiriyor.

ABD merkezli özel bir uzay roketi üreticisi ve uzay taşımacılığı şirketi olan SpaceX’in komşularıyla başı dertte. Firma çeşitli zamanlarda Güney Teksas’ın Boca Chica köyünde yer alan tesisinden uzaya roket atışları gerçekleştiriyor. Ancak yerel halk roket fırlatıldığı günler çevre bölgede uygulanan güvenlik politikalarından bezmiş durumda.

Boca Chica köylülerine göre roket fırlatma günlerinde insanlar evlerine giderken yetkililer tarafından sorgulanıyor, kimlik göstermek zorunda kalıyorlar. Hatta 15 saat süren roket fırlatma sürecinde evlerinden dışarı çıkmalarına müsaade edilmiyor. Eğer o an zaten dışarıda iseler köye girmelerine engel olunuyor. Yani köylüler kendilerine uygulanan güvenlik politikalarından pek hoşnut değiller.

Firma bu önlemleri olası bir başarısız roket fırlatışı durumunda çevrenin güvenliğini garanti almak için yapıyor olsa da civarda yaşayan halk olumsuz etkileniyor. Prosedür gereği roket fırlatma günlerinde tesisin yaklaşık 5 km yakınındaki tüm bölge karantina altına alınıyor. Köylülerin yaşadığı yer ise tesise yalnızca 3 km uzaklıkta kalıyor.

Güvenlik problemleri nedeniyle şikayetler gelse de, köydeki gayrimenkul emlak fiyatlarında artış var. Zira yalnızca roket fırlatıldığı günler orada bulunup bunu gözlemlemek isteyen insanlar da var.