Anasayfa Haber Intel, Quantum Bilgisayarlara Yatırım Yapıyor

Intel, Quantum Bilgisayarlara Yatırım Yapıyor

Intel, quantum bilgisayar teknolojilerine yüklü miktarda yatırım yapma kararı aldı.

Intel firması önümüzdeki 10 yıl boyunca quantum bilgisayarlara 50 milyon dolar yatırım yapacağını açıkladı. Intel, quantum bilgisayar için yapılan araştırmalar çerçevesinde, Hollanda merkezli Delft Teknik Üniversitesi ve Hollanda Uygulamalı Bilimler Araştırma Kurumu (TNO) ile ortaklaşa çalışmalar gerçekleştirecek.

Intel’in yardımcı başkanı Mike Mayberry konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Tam fonksiyonlu çalışan bir quantum bilgisayara en azından 10 yıl uzaktayız. Ancak bugün duyurduğumuz pratik ve teorik araştırmalar, bizi gerçeğe bir adım daha yaklaştıracak önemli bir kilometre taşını oluşturuyor. Quantum bilgisayarını gerçeğe dönüştürmek için ileri düzeyde elektronik ve fizik bilimini bir araya getirmek gerekiyor.” dedi.

Bilgisayar uzmanları ve fizikçiler, 1980’li yıllardan bu yana klasik bilgisayarlarda yapılan işlemlerin çok daha hızlı gerçekleştirilmesine olanak sağlayacak quantum bilgisayarlarıyla ilgili çalışmalar yürütüyorlar. Lakin quantum bilgisayarlarındaki bitleri oluşturan qubit serilerinin istikrarsız olmaları sebebiyle, bugüne kadar istenilen hedefe hiç ulaşılamadı.