Anasayfa Makale Android 6.0 Marshmallow Hakkında Her Şey

Android 6.0 Marshmallow Hakkında Her Şey

Google’ın en yeni Android sürümü 6.0 Marshmallow kullanıcılara neler sunacak?

Dünyanın en çok kullanılan mobil işletim sistemi Android, birkaç ay içerisinde en yeni sürüm olan Android 6.0 Marshmallow’a yükseltilecek. Geçtiğimiz günlerde Google, Marshmallow’un üçüncü ve final geliştirici önizlemesini yayınladı. Bu da demek oluyor ki en yeni Android sürümünün hazırlık aşamaları bitmek üzere. Resmi açıklamalara göre Android Marshmallow’un dağıtımına, sonbahar mevsiminin sonlarına doğru başlanacak. Ayrıca Google, 29 Eylül tarihinde Android ve Nexus odaklı yeni bir tanıtım gerçekleştirecek.

Geliştirici sürümleri an bir süredir belirli Nexus cihazlara yüklenebiliyor. Önizleme sürümünü yükleyen kullanıcıların dikkatini çeken ilk şey, artık anasayfanın yatay görünümde kullanılabilmesi oldu. Bazı üçüncü parti launcher uygulamaları uzun süredir bu özelliği kullanıcılara sunuyordu. Görünüşe göre Google, sonunda bu özelliği yerel olarak Android’e eklemiş.

yatay ekran

Bir diğer önemli görsel yenilik ise uygulama menüsü tarafında gerçekleşti. Android 6’nın yayınlanan ilk önizleme sürümünde, Windows Phone’a benzer bir uygulama menüsü kullanılıyordu. Uygulama listesinin dikey hareket ettiği ve uygulamaların alfabetik gruplara ayrıldığı bu yeni liste, görücüye çıktığı zaman pek de olumlu tepki almamıştı. Google, ikinci önizleme sürümünde iyileştirmelere giderek alfabetik gruplandırmayı kaldırdı ve liste akışını hızlandırdı.

uygulama listesi
Sol tarafta beğenilmeyen ilk listeyi, sağ tarafta ise yenilenmiş listeyi görüyoruz.

Bildirim paneli de Marshmallow güncellemesi ile birlikte yeni işlevler kazanıyor. Bunlardan en önemlileri ise artık ekran görüntüsü aldığınızda görünen önizleme penceresinde aldığınız görüntüyü doğrudan silme seçeneği ve bildirim panelindeki tuşların artık listeden kaldırılabilmesi. Eğer sürekli açık veya kapalı kalan bir özelliği, yer kaplamasın diye bildirim panelinden kaldırabilirsiniz. Bunun için geliştirici seçeneklerini aktifleştirmeniz gerekiyor.

Elbette bu yenilikleri saf Android arayüzü için geçerli. Samsung’un TouchWiz’i gibi alternatifler, bir süredir yukarıda belirttiğimiz özellikleri kullanıcılara sunuyor.

bildirim paneli

Ayarlar menüsünde yapılan yenilikler

Android Marshmallow ile bellek yöneticisi ayarlar menüsünde ön plana çıkmış durumda. Önceden uygulama ayarları bölümünün derinliklerinde bulunan bu menü, son önizleme sürümü ile daha kolay erişilebiliyor. Kullanıcılar bu menüden uygulamaların genel bellek kullanımını takip edebilecek.

Yeni güncelleme ile Android platformuna giriş yapacak olan bir diğer özellik ise, ağ ayarlarını sıfırlamanıza olanak sağlıyor. Yedekleme ve geri yükleme alt menüsünde bulunan bu ayar sayesinde, cihazınızda depolanan bütün Wi-Fi, mobil veri ve Bluetooh bilgileri sıfırlanıyor.

ağ ayarları sıfırlama

Ayarlar menüsünde bulunan depolama menüsü de Android Marshmallow ile görsel olarak yenilenmiş. Depolama menüsü artık daha sade bir arayüze sahip.

Uygulama izinleri

Android’in ciddi bir kullanıcı kesimini rahatsız eden toplu uygulama izinleri, Marshmallow güncellemesiyle birlikte tarihe karışacak gibi görünüyor. Yeni Android sürümünde, uygulamaların çeşitli özellikleri için ayrı izinleri kontrol edebileceksiniz. İzinler, kullanacağınız özelliği ilk çalıştırdığınız zaman sizden istenecek.

Google’dan Dave Burke, WhatsApp örneğini vererek, yeni izin sistemini şu şekilde açıklamıştı: “Eğer WhatsApp’ta sesli mesaj göndermek istiyorsanız, bir defalığına uygulama sizden mikrofonunuzu kullanma izni isteyecek. Eğer özelliği kullanmak istiyorsanız izni verebileceksiniz.”

Yeni Android sürümü yayınlandığında kullanıcılar, uygulamaların ve uygulama özelliklerinin sahip olduğu izinleri, ayarlar menüsünden kontrol edebilecek.

Parmak İzi desteği

Google, yeni Android sürümü için tam parmak izi desteği sunuyor. Geliştirilmiş parmak izi fonksiyonları sayesinde sadece cihaz kilidini açmak için değil, Play Store’adan alışveriş ve NFC ödeme gibi işlemler için de parmak izi güvenlik sistemi kullanılabilecek. Elbette bu işlevleri yerine getirmek için cihazınızın parmak izi okuyucusuna sahip olması gerekiyor.

Doze ile daha uzun pil ömrü

Yetersiz pil ömrü, neredeyse bütün akıllı telefon kullanıcıların öncelikli şikayeti. Google, yeni Android sürümünde kullanıma sunacağı Doze özelliği ile kullanıcılara biraz daha uzun bir pil ömrü sunmayı hedefliyor. Hareket algılayıcılar sayesinde işletim sistemi, cihazınızla etkileşime geçip geçmediğinizi tespit edecek ve arka plan işlemlerini buna göre yönetecek.

pil tasarrufu android

Dave Burke, biri Lollipop diğeri Marshmallow yüklü iki Nexus 9’u pil ömrü olarak karşılaştırdıklarını ve sonuç olarak Marshmallow yüklü Nexus cihazın, alternatifine göre neredeyse iki kat daha uzun bir bekleme süresi sunduğunu iddia etti.

Android Marshmallow ile birlikte gelecek olan USB Type-C ise cihazların daha hızlı şarj olmasını sağlayacak

Diğer önemli Marshmallow özellikleri

Uygulama verileri ve sistem ayarları, yeni Android sürümü ile birlikte gündelik olarak Google Drive’a yedeklenecek. Her bir yedek 25 MB olacak ve bu yüklemeler, Google Drive kotasına işlenmeyecek.

Harici depolama birimleri, dahili bellek gibi formatlanabilecek. Bu sayede uygulama verileri, dahili ve harici depolama seçenekleri arasında daha kolay bir şekilde taşınabilecek.

Android Marshmallow’da göreceğimiz Chrome artık daha hızlı. Yeni Chrome için optimize edilen sayfalar artık dört kat daha hızlı yüklenecek, %80 daha az byte kullanacak ve 80 MB’a kadar bellek tasarrufu sağlayacak. Çevrimdışı mod da yeni Chrome sürümünde sunulacak özellikler arasında.

Daha önceden Google+’ın parçası olan, sonradan bağımsızlığını kazanan Google Photos uygulaması, kullanıcılara fotoğraflar için 16 MP’i, videolar için 1080p’yi geçmemek koşuluyla sınırsız depolama alanı sunuyor.

Görsel kaynak: Google, AndroidPIT