Anasayfa Haber Avrupa, Serbest Veri Aktarımına Dur Dedi

Avrupa, Serbest Veri Aktarımına Dur Dedi

Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki serbest veri aktarımı anlaşması, Avrupa Adalet Divanı tarafından iptal edildi.

Avrupa Birliği ve ABD arasında serbest veri paylaşımını onaylayan Safe Harbor adlı anlaşma, 2000 yılında onaylanmış ve yürürlüğe girmişti. Bu anlaşma kapsamında Amerikan firmaları Avrupa Birliği ülkelerindeki operasyonlarında kullandıkları verileri rahatça Amerika sunucularına aktarabiliyordu.

Ancak Avrupa Adalet Divanı tarafından alınan yeni bir karar, bu anlaşmayı iptal ediyor. ABD gizli servislerinin çeşitli Avrupa Birliği ülkelerine karşı yürüttükleri istihbarat çalışmalarının doğurduğu rahatsızlık, geçen yıllar için büyüyerek bu kararın alınmasına sebep olmuş. Özellikle Snowden Belgeleri tarafından ortaya konan çeşitli dinleme skandallarının da bunda büyük payı olduğu biliniyor.

Safe Harbor anlaşmasının iptali, Facebook, Apple ve Google gibi büyük bilişim şirketlerine ciddi zarar verecek. Ancak esas zararı iki kıta arasında iş yapan orta ve küçük ölçekli Amerikan şirketlerinin göreceği tahmin ediliyor. Bu anlaşmanın iptaliyle şirketlerin veri işleme konusunda yeniden yapılandırmaya gitmesi, yerel çözümlere yatırım yapması gerekecek.

Dev Amerikan şirketleri için bu durum bir sıkıntı kaynağı olsa da, altından kalkılamayacak bir sorun değil. Ancak daha küçük şirketlerin karşısına çıkacak olan mali bilançonun onları hayli zora sokabileceği tahmin ediliyor. Bu anlaşmanın iptalinin, ABD ve AB arasında son zamanlarda giderek daha da artan siyasi gerilime olumsuz katkıda bulunacağı öngörülüyor.