Anasayfa Makale Facebook Haber Kaynağınıza Çekidüzen Verin

Facebook Haber Kaynağınıza Çekidüzen Verin

Facebook’a girdiğinizde anasayfanızın gereksiz şeylerle dolduğunu görmek istemiyorsanız, bu tavsiyeler işinizi kolaylaştıracaktır.

Facebook, çoğumuzun gündelik olarak kullandığı bir sosyal ağ. Pek çok kişinin Facebook kullanmasının sebebi, sosyal çevreyle sürekli iletişim halinde olmak ve ilgi duyulan bir konuyla ilişkili sayfalardan güncelleme almak. Ancak kimi zaman haber kaynağı oldukça çekilmez bir hal alabiliyor. Bu yazımızda Facebook haber kaynağında görülen kaosu nasıl azaltabileceğinize dair ipuçlarını paylaşıyoruz.

Gönderilerini beğenmediğiniz arkadaşlarınızı takip etmeyi bırakın

Eğer arkadaş listenizde sizi rahatsız eden paylaşımlarda bulunan kullanıcılar varsa, haber akışında bu kullanıcıları görmeyi engelleyebilirsiniz. Burada belirtelim ki takibi bırakmak, kullanıcıyı arkadaşlıktan çıkarmak ile aynı şey değil. Yani arkadaşınızın gönderilerini beğenmiyor ancak kalbini de kırmak istemiyorsanız, basitçe profil sayfasına girin ve Takiptesin sekmesindeki Takibi Bırak seçeneğine tıklayın. İlgili kişiyle Facebook üzerindeki arkadaşlığınız devam edecek, ancak bir daha haber kaynağınızda o kişinin güncellemelerini görmeyeceksiniz.

takibi bırak

Aynı işlemi sayfalarda da yapmanız mümkün. Tabii sayfalarla bir arkadaşlık bağınız olmadığı için doğrudan beğenmekten vazgeçmek daha etkili bir çözüm olacaktır.

Gizlilik ayarlarınızı düzenleyin

Bu düzenleme sadece haber kaynağınızı değil aynı zamanda profil sayfanızı da bir nebze temiz tutacaktır. Eğer siz de sürekli arkadaşlarınızın gönderilerine ve fotoğraflarına etiketleniyorsanız, gizlilik ayarlarınızı düzenlemek isteyebilirsiniz.

Ayarlar>Zaman Tüneli ve Etiketleme bölümünde bu konuyla ilgili çeşitli ayarlar mevcut. Örneğin biri sizi etiketlediğinde o gönderinin önce sizin onayınıza sunulmasını seçerek, zaman tünelinizi istenmeyen gönderilerden koruyabilmeniz mümkün.

zaman tüneli etiketleme

Gruplarınızı ve sayfalarınızı sık kullanılanlara ekleyin

Eğer Facebook’u bir süredir kullanıyorsanız, şimdiye kadar ciddi miktarda sayfa beğenmiş ve gruba katılmış olmanız mümkün. Bu grup ve sayfalardan gelen gönderilerin çoğunun haber kaynağına düştüğünü göz önüne alırsak, gerçekten ilgi duyduğunuz içeriklerin gözden kaybolması mümkün oluyor. Bu durumda imdadınıza sık kullanılanlar menüsü yetişiyor.

Ana sayfanın sol bölümünde bulunan Gruplar linkine tıklayarak katılmış olduğunuz tüm grupları görmeniz mümkün. Bu listede, grupların karşısında Sık Kullanılanlara Ekle seçeneği mevcut. Bir grubu sık kullanılanlara eklediğiniz zaman, o grup ana sayfanın sol köşesinde bulunan Sık Kullanılanlar sekmesine ekleniyor. Bu sayede haber kaynağında gezinirken favori gruplarınızda güncelleme olup olmadığını kontrol edebilir ve tek tıkla ilgili gruba geçiş yapabilirsiniz.

gruplar

Sayfaları ön plana çıkarmak içinse birden fazla seçenek mevcut. Sürekli takip ettiğiniz sayfalardan oluşan bir liste hazırlayıp bu listeyi haber kaynağının solundaki İlgi Alanları bölümünden takip edebilirsiniz.

ilgi alanları

Bir diğer seçenek ise sayfa güncellemelerini haber kaynağında öne çıkarmak. Bunun için ilgili sayfanın Beğendin sekmesindeki Başta Gör seçeneğine tıklamanız yeterli. Bu işlemden sonra ilgili sayfanın güncellemeleri haber kaynağında daha öncelikli olacaktır.

başta gör

Reklamlarda geri bildirimden kaçınmayın

Her ne kadar haber kaynağında görülen reklamlar çoğu kullanıcı için rahatsız edici olsa da, bu durumu bir nebze lehinize çevirmek mümkün. Eğer haber kaynağında sizi rahatsız eden veya ilginizi çekmeyen bir reklam görürseniz, basitçe Reklamı Gizle seçeneğine tıklayın. Gördüğünüz reklam gizlenecek ve size bu hareketinizin sebebi sorulacaktır. Karşınıza çıkan listeden Beni ilgilendirmiyor veya Rahatsız edici seçeneklerini işaretleyebilirsiniz.

reklam

Reklamlardan kurtuluş olmadığına göre ilginizi çeken reklamları yararlı olarak işaretlemek, ileride göreceğiniz reklamların sizin keyfinize göre seçilmesine yardımcı olacaktır.