Anasayfa Haber SpaceIL, 2017 Yılında Ay’a Ulaşmayı Hedefliyor

SpaceIL, 2017 Yılında Ay’a Ulaşmayı Hedefliyor

İsrail merkezli kar amacı gütmeyen özel bir kuruluş olan SpaceIL, 2017 yılında Ay’a araç fırlatarak 20 milyon dolarlık ödül için yarışacak.

X Prize Foundation, teknolojik gelişmeyi teşvik etmek için halka açık yarışmalar düzenleyen bir kuruluş. Bu kuruluş, 2007 yılında Google sponsorluğuyla Ay’a uzay aracı göndermeyi başaracak ilk ekibe 20 milyon dolar ödül verilecek Google Lunar X Prize adlı bir yarışma başlatmıştı. Yarışmaya bugüne kadar onlarca ekip katıldı, ancak bilindiği üzere henüz hiçbiri biri bunu başarabilmiş değil.

Yarışmaya katılan İsrail merkezli kar amacı gütmeyen SpaceIL adlı kuruluş, şu aşamada Ay’a araç göndermeye en yakın ekip görünüyor. SpaceIL, özel bir uzay taşımacılığı şirketi olan SpaceX’in Falcon 9 adlı uzay roketi fırlatma aracını kullanabilmek için anlaşma imzaladığını duyurdu. Anlaşmaya göre SpaceIL, Ay’a yolculuk yapacak uzay aracını 2017’nin ikinci yarısında fırlatacak. SpaceIL bugüne kadar sağlanan bağışlar ile 50 milyon dolardan fazla para toplamayı başarabildi. Bu paranın 10 milyona yakını araç fırlatma anlaşması için harcanacak.

Yarışma şartları gereğince SpaceIL’in birincilik ödülünü alabilmesi için Ay’a ilk uzay aracı göndermeyi başaran özel kuruluş olması yetmiyor. Bunun yanından araç ile Ay yüzeyinde en az 500 metrelik keşif yapılması ve Dünya’ya yüksek çözünürlükte video ile fotoğraf yollanması gerekiyor. Eğer görev başarıyla gerçekleşirse İsrail de ABD, Rusya ve Çin’den sonra Ay’a araç göndermeyi başaran dördüncü ülke olacak.

Yarışmada SpaceIL dışında pek çok ekibin daha olduğu bilgisini de verelim. Örneğin ABD merkezli Moon Express ve Astrobotic adlı ekipler de daha önceden uzay aracı fırlatmak için anlaşma imzaladığını duyurmuşlardı. Ancak henüz onay sürecinden geçmeyi başaramadılar.