Anasayfa Makale Yazar Köşeleri Bir D-Smart Fiyaskosu

Bir D-Smart Fiyaskosu

Kendinden bihaber bir oluşum olarak D-Smart ve kendi kendini yok etmek için sarf ettiği inanılmaz çaba!

Her şey 6 Ekim 2015 Salı günü TV ekranımda beliren bir kod ile başladı. D-Smart, sinyal alabilmem için hesabımı etkinleştirmem gerektiğini ve bunun için de 2850’ye SINYAL yazıp bir boşluk bırakıp D-Smart aboneliğime ait kart numaramı da yazdıktan sonra SMS göndermem gerektiğini belirtiyordu. Söylenileni yaptım ve 2850’ye söz konusu SMS’i yolladım. Fakat hemen ardından D-Smart’tan hatalı mesaj gönderdiğime dair bir bilgi mesajı aldım. 0 850 366 02 66 numaralı müşteri hizmetlerini aramam gerekiyormuş…

Müşteri hizmetlerini aradım ve sorunu izah ettim. D-Smart uydu alıcımın bütün masraflarını ödeyip mülkiyetini üzerime aldığımı, iki yıldan fazla bir süredir sorunsuz kullandığımı, daha önce bir kez daha aktivasyon sorunu çıktığını ama bunun kısa sürede çözüldüğünü belirttim ve sorunun en kısa sürede çözülmesini istediğimi ekledim. Müşteri hizmetleri görevlisi bütün bilgilerimi kontrol etti ve gün içerisinde sorunun çözüleceğini söyleyerek görüşmeyi sonlandırdı. Ben de doğal olarak sorunun çözülmesinin mutluluğu ile iş yerine doğru yola çıktım.

Size uydu alıcı satalım…

Ertesi gün uyandığımda aktivasyon sorunun devam ettiğini görmek beni çok da şaşırtmadı açıkçası. Ama az sonra müşteri hizmetlerinin söyleyecekleri eminim sizi de şaşırtacaktır. Hemen müşteri hizmetlerini aradım ve böyle bir sorun yaşadığımı, sorunumun dün çözüleceğinin söylenmesine rağmen halen daha sinyal alamadığımı belirttim. Temsilci doğum tarihimden baba adıma kadar bütün bilgileri istedi, bunları aldıktan sonra da hattı beklemeye aldı. Uzun süren bir bekleyişin ardından nihayet tekrar görüşmeye başladık. Bana uydu alıcımın HD olmadığını, HD kanalları izleyebilmek için yeni nesil bir uydu alıcı satın almam gerektiğini belirttiler. Yani eski bir D-Smart uydu alıcınız varsa ve bu uydu alıcıyı parasını verip almış olsanız dahi yeni bir uydu alıcı satın almadan HD yayınları izleyemiyorsunuz. Ama bi’ dakka! Benim uydu alıcım zaten HD! Üzerinde de HD Smart yazıyor…

Müşteri temsilcisine durumu belirtiyorum. Uydu alıcım da HD, televizyonum da HD ve bağlantımı da HDMI kablo ile yapıyorum. İki yıldan beri HD izlediğimi kanalları nasıl oluyor da birden bire izleyemez hale geliyorum ? Temsilci bu defa uydu alıcımın kodunu soruyor. Ekranda yazan kredi kartı numarasından bile uzun olan kodu kendilerine iletiyorum ve tekrar ediyorum: HD bir uydu alıcım var ve yazılım güncellemelerini de düzenli yapıyorum! Bilgileri alan görevli tekrar hatta beklememi söylüyor. Yine başlıyor uzun bir bekleyiş…

Aynı uydu alıcıyı size bi’ daha satalım!

Uydu alıcı satamayan D-Smart, görüşmenin ikinci aşamasında eksik bir faturam olduğunu ve bunu ödedikten sonra sinyal alabileceğini belirtiyor. Meblağı sorduğumda ise 172 TL olduğunu belirtiyorlar. İki yıl boyunca sorunsuz kullandığım bir servis var, eski Doğan grubu çalışanıyım, bu yüzden bir indirimim var; aynı sorun daha önce de oluyor ve hiçbir ücret ödemeden çözülüyor; ama nasıl oluyorsa bugün eksik bir faturam olduğu ortaya çıkıyor. Gerçekten inanılmaz! Peki diyorum, kesin faturayı. Aylık sabit ücret ödemektense bir defaya mahsus 172 TL ödeyip HD kanalları izlemeye devam ederim.

Görüşme bittikten sonra işleminiz kayda alınmıştır gibi bilgi mesajları geliyor telefonuma. Ödemeyi yapmak için D-Smart’ın sitesindeki online işlemler kısmına şifremi zar zor hatırlayarak -malum aradan iki yıl geçmiş- giriş yapıyorum. Giriş yaptıktan sonra hesabıma bağlı herhangi bir abonelik olmadığını görüyorum. Vatandaşlık numaramı ve cep telefonumu girerek aboneliğimi kaydettirmeye çalıştığımda ise bu aboneliğin başka bir hesaba zaten kayıtlı olduğu uyarısını alıyorum.

En iyisi biz sizi tekrar faturaya bağlayalım!

Uydu alıcı ekranındaki kod değişiyor bu esnada. Açık olan kanal da 22. kanal olan Kanal D HD iken müşteri hizmetlerini üçüncü kez arıyorum. Bu defa görüştüğüm müşteri temsilcisi, ilginç bir şekilde uydu alıcının mülkiyeti konusunda en ufak bir sorun olmadığını, kesinlikle herhangi bir fatura ödememem gerektiğini belirtiyor. Peki neden Kanal D HD’yi izleyemiyorum dediğimde HD kanalların artık aile paketine alındığını ve benim de herhangi bir pakete dahil olmadığımdan bu kanalları izleyemeyeceğimi belirtiyor. Yani iki yıldan fazla D-Smart’a düzenli fatura ödemiş olmanız, daha sonra da uydu alıcıyı satın almış olmanız bir şeyi değiştirmiyor. D-Smart bir gün sinyalinizi kesip standart bir kanal için dahi ücret ödemenizi talep edebiliyor.

Kanal D HD’yi 2 yıldır sorunsuz izlediğimi, eski Doğan çalışanı olduğumu, uydu alıcıyı satın aldığımı ve alıcının HD olduğunu bir kez daha tekrar ediyorum. Temsilci bu uygulamanın 4-5 ay önce başladığını, HD kanalların Aile Paketi‘ne alındığını belirtiyor. Peki diyorum Kanal D HD yerine normal, SD çözünürlükte yayın yapan Kanal D’yi ücretsiz izlemek istiyorum. Bu mümkün müdür? Hangi kanalda idi normal yayın yapan Kanal D? Temsilci bu defa biraz bekledikten sonra inanılmaz bir cevapla geri dönüyor: “SD kanalları kaldırmışız“. Gerçekten inanılmaz.

Hiçbir belgesel yayını yapmayan, benim zaten izlemediğim, ancak çok geniş bir kitleye hitap eden boş içerikleri arasında, 15 dakika reklamlar olan bir kanalı izlemek için parasını verip satın aldığım uydu alıcımın üstüne tekrar aylık ücret ödemem isteniyor! Doğal olarak merak edip soruyorum: Aile paketinin aylık ücreti ne kadar? Cevap anında geliyor tabii ki: 15 TL. Peki diyorum, Kanal D’yi izlemeyeceğim, diğer kanalları ücretsiz izleyebilir miyim ? Evet cevabı alıyorum. Gerçekten de zap yapmaya başladığımda diğer kanalları izleyebildiğimi görüyorum. Yine de arada Show TV HD gibi bazı ana kanallar kapalı. Ama çok da umurumda değil. Ailem için haber kanallarının açık olması, hatta çoğu zaman zap yapabilmeleri için yeterince kanalın açık olması bile yeterli. Görüşmeyi sonlandırıyorum.

Kanal D’ye reklam vermekteki mantıksızlık

Şimdi bu durumda çok ilginç bir tablo çıkıyor ortaya. D-Smart abonesiyim, HD Smart uydu alıcım var fakat uydu alıcının açılışta varsayılan olarak karşıma çıkardığı ve reklam verenlerin bana reklamlarını ulaştırmak için saniye başına en çok ücreti ödediği kanal olan Kanal D’yi izlemem yasak.

Kanal D’ye reklam veren firmalar ya da Kanal D’de program yapıp Rating’ini önemseyen yapımcılar bu durumdan haberdar mı çok merak ediyorum. Zira evin alışverişini yapan ebeveynlere artık ulaşamıyor olduklarını öğrendiklerinde nasıl tepki vereceklerini hepimiz tahmin edebiliyoruz. Hoş, çoğu hanede ebeveynlerin satın alacaklarına da gençler yardımcı oluyor, kararı etkiliyor. Bu çağda onlara ulaşmak için internet dururken TV’ye reklam vermek ne kadar mantıklı, tartışılır. İşte eski alışkanlıklar, onlar da benim Kanal D’yi açtırmak için uğraştığım gibi uğraşıyor ancak bir devir belli ki artık kapanıyor.

Hatta bir ipucu: Annem boş vakitlerinde internetten yöresel videolar izlemeye ve patik örneklerine bakmaya bayılıyor. Yani artık bu kitleye erişmek için de televizyona ihtiyacınız yok. Kanal D’yi artık izleyemiyor olduğuna hiç üzülmediğini size rahatlıkla söyleyebilirim. Bir kullanıcı olarak başımdan geçenleri okudunuz, siz ne düşünüyorsunuz?