Anasayfa Haber Intel Skylake, Sadece DDR3L Bellek Destekliyor

Intel Skylake, Sadece DDR3L Bellek Destekliyor

Intel, çoğu kullanıcının merak ettiği bellek sorusuna açıklık getirdi. Skylake’in DDR3 desteği, Low Voltage belleklerle sınırlı.

Intel’in en yeni işlemci ailesi Skylake aramıza katılalı bir süre geçti. Altıncı nesil Intel işlemci serisi, beraberinde performans ve güç tasarrufunun yanı sıra DDR4 desteği de getirdi. Intel ise Skylake ailesine yükseltmeyi kolaylaştırmak için DDR4’ü zorunlu kılmadı ve düşük voltajlı DDR3L belleklerin de Skylake ile çalışabileceğini belirtti.

Ancak son zamanlarda anakart üreticilerinin Skylake destekli modellerine iliştirdiği bilgiler, kimi kullanıcıların kafasında soru işaretleri oluşturdu. Bazı üreticilerin, standart DDR3 bellek desteğini ürün açıklamalarına yerleştirdiği ortaya çıktı. Intel de bu konuyla ilgili bir duyuru yaparak konuya açıklık getirdi.

Skylake’in entegre bellek kontrolcüsü, DDR3’ü sadece 1.35V DDR3L formatında destekliyor. Standart DDR4 bellekler ise sorunsuz bir şekilde 1.2V’ta kullanılabiliyor. Bu aşamada en önemli problem, GIGABYTE ve ASRock gibi bazı firmaların Skylake destekli anakartlarındaki DDR3 desteği ifadesi. Örneğin GIGABYTE, bu bellek uyum listesinde 1.5V DDR3 belleklerin kendi Skylake uyumlu anakartlarıyla çalışabileceğini belirtmiş.

Intel’in açıklamaları sadece bellek voltajı ile sınırlı değil. İşlemci devinin yayınladığı bilgilere göre Skylake mimarisi şu anda maksimum 4,133 MHz hızında bellekleri destekliyor. Her ne kadar DDR4 belleklerin frekansları 2000 ile 3000 MHz arasında değişse de, bazı kullanıcılar DDR4 bellekler ile 4200 MHz’i aşmış durumda. Yani eğer hız aşırtma tutkunuysanız ve DDR4 belleğinizin 4,133 MHz’lik hızı size yeterli gelmiyorsa, Skylake kullanırken diğer kullanıcılara kıyasla çok daha fazla hata alabilirsiniz.