Anasayfa Haber Japonya 5G Teknolojisini Test Ediyor

Japonya 5G Teknolojisini Test Ediyor

Japonya’da saha testine başlanan 5G ile 3,6 Gbps’e kadar veri hızı sağlandı.

Geçtiğimiz aylarda ülkemizde ihalesi yapılan 4,5G teknolojisi ile daha hızlı mobil internet çağına adım atmamıza az bir zaman kaldı. Lakin dünya çapındaki mobil operatörler 5G teknolojisine geçmenin hazırlığını yapıyorlar. Huawei’nin şebeke departmanı, Japon mobil operatörlerden NTT DoCoMo ile ortaklaşa bir çalışma gerçekleştirerek Japonya’da 5G kablosuz servisinin saha testlerine başladı. Çalışmalar sonucunda 6 GHz’in altında bant kullanılarak 3,6 Gbps’lik veri transfer hızına ulaşılabildi.

Nokia ve Samsung da daha önce 5G testleri gerçekleştirmişti, lakin bu çalışmalar tamamen yeni bir altyapı gerektiriyordu. Japonya’da gerçekleştirilen testler ise mevcut altyapı üzerinden, yani gerçek dünyada kullanılabilir bir senaryoda yapıldı.

5G’nin hızını kıyaslama yaparak anlatmak gerekirse, yukarıda bahsettiğimiz üzere 5G testleri gerçek dünya testlerinde şu aşamada 3,6 Gbps hız sunuyor. Bir önceki kablosuz telefon teknolojisi olan 4G (LTE) ile bu hız 1 Gbps idi. Yani 3 katından fazla hıza ulaşılabiliyor. 5G teknolojisinin 2020 yılında kullanımına başlanması öngörülüyor.