Anasayfa Haber Çin, Amerika İçin Hacker Tutukladı!

Çin, Amerika İçin Hacker Tutukladı!

The Washington Post gazetesinde çıkan bir habere göre, Çin polisi Amerika’ya saldırdığından şüphe edilen bir grup hackerı tutukladı.

Çin ve ABD arasında süren soğuk savaşın bir parçası haline gelen siber saldırılar, Amerikan devletini hayli rahatsız ediyor. Bu duruma çare bulmak için siber savaş stratejisini kökten değiştirmeye çalışan Amerikan yönetimi, bir yandan da uluslararası platformda Çin’e yönelik yeni yaptırımlara hazırlanıyordu.

Bu yaptırımlar Çin’in küresel çıkarlarına ciddi zarar verebileceğinden, Çin devleti de iki ülke arasındaki ilişkileri yumuşatmaya gayret ediyor. Sonuçta Çin ekonomisi küresel pazar için üretim yaparak ayakta kalabiliyor. Obama ve Jinping geçtiğimiz Eylül ayında bir araya gelerek, en azından siber savaşın hafifletilmesi için bir ortak zeminde buluşmaya çalışmıştı.

Tabii Çin devleti tüm iddialara rağmen Çin üzerinden gelen siber saldırılardan doğrudan sorumlu olmadığını savunuyor. Bu saldırıların büyük kısmının organize suç örgütlerince düzenlendiğini vurguluyorlar. Amerikalı yetkililer bu iddia karşısında Çin polisinden somut bir adım atmalarını istemiş.

Amerikan istihbarat örgütleri tarafından oluşturulan bir şüpheli listesi Çin polisine verilmiş ve bu isimlerin tutuklanması talep edilmiş. Çin polisi de bir seri baskın düzenleyerek listedeki isimleri toplamaya başlamış. Bu kişilerin Çin istihbaratıyla ilişkileri ya da nasıl yargılanacakları gibi soruların şimdilik cevabı bulunmuyor. Ancak Çin devletinin bu kadarını yapmış olması bile uluslararası platformda olumlu bir adım olarak karşılanacaktır.