Anasayfa Haber NVIDIA Yeni Pascal İşlemciyle GDDR5X Hafıza Kullanabilir

NVIDIA Yeni Pascal İşlemciyle GDDR5X Hafıza Kullanabilir

Nvidia tarafından 2016 yılında piyasaya sürülecek ekran kartlarında hangi tür hafızanın kullanılacağına dair söylentiler var.

Nvidia’nın halen piyasada olan Maxwell işlemcili GTX900 serisi ekran kartları, 2016 yılında yerlerini Pascal işlemcili olanlara bırakacaklar. Şirketin halen GP100 ve GP104 kod adını taşıyan yeni Pascal mimarili GPU modellerini yoğun biçimde testlerden geçirdiği de bir sır değil.

GP100 kod adını taşıyan işlemcinin Titan ve Ti serilerine benzer en üst seviye ekran kartlarında kullanılacağı tahmin ediliyor. GP104 modelinin ise GTX970 ve GTX980 muadili yeni kart modellerinde kullanılacağı düşünülüyor. Ancak bu yeni kartlarla birlikte ne tür hafıza modüllerinin kullanılacağına dair farklı söylentiler var.

Nvidia’nın yeni Pascal kartlarla birlikte tamamen HBM2 hafıza teknolojisine geçeceği düşünülüyordu. Ancak yeni söylentilere göre Nvidia bu yeni hafıza türünü sadece en üst seviye ekran kartlarında kullanmakla yetinebilir. 4096-bit veri yolu kullanan HBM2 hafıza modülleri, saniyede 1 TB veri aktarımını mümkün kılıyor. Bu sürat şüphesiz Pascal GP100 işlemcili Titan serisi bir kart için mükemmel olacaktır.

Ancak şirketin GP104 işlemcisi kullanacak bir alt seviye ekran kartlarında GDDR5X hafıza modüllerini kullanacağı söyleniyor. HBM2 ile kıyaslandığında daha ucuza mal olacak bu nispeten geleneksel hafıza modülleri, GDDR5 teknolojisinin daha da geliştirilmiş bir sürümü. 256-bit veri yolu kullanan GDDR5X hafıza HBM2 ile kıyaslandığında çok daha yavaş kalıyor.

Nvidia tarafından bu konuda herhangi bir açıklama gelmedi. Zaten Pascal GPU hakkında resmi açıklamaların gelmesi için de henüz çok erken. Bu kartların 2016 yılının ikinci çeyreğinden önce piyasada olması beklenmiyor.