Anasayfa Haber Avrupa ve Rusya Ortak Ay Görevi Planlıyor

Avrupa ve Rusya Ortak Ay Görevi Planlıyor

2020 yılında Ay’a düzenlenecek Luna 27 görevinin uzun vadedeki hedefi yaşanabilir üs kurmak olacak.

Rusya Federal Uzay Ajansı ve Avrupa Uzay Ajansı, geçtiğimiz yıl Luna 27 adlı ortak düzenlenecek bir görev ile Ay’a keşif robotu göndereceklerini duyurmuşlardı. Görev kapsamında Ay’daki kullanılabilir minerallerin keşfedilmesi ve olası su ya da buzun varlığının araştırılması hedefleniyor. Bu sebeple Ay’ın daha önce keşfedilememiş bir bölgesi olan güney kutbuna gidilecek.

Projenin geliştiricileri, geçtiğimiz günlerde Luna 27 görevinin uzun vadedeki amacını da dile getirdiler. Belirli bir tarih verilmese de uzun vadede Ay’da yaşanabilecek bir üs kurulması ve böylece bilimsel çalışmaların buradan yürütülmesi hedefleniyor. Ay üzerine kurulacak koloni binalarının, oradan toplanacak malzemeyle 3D baskı yöntemi kullanılarak inşası planlanıyor.

Bu heyecan verici projenin gerçekleşmesi için çok uzun süre beklemeyeceğiz. Luna 27 görevini gerçekleştirecek uzay aracının 2020 yılında fırlatılması planlanıyor. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) bu projeyle ilgili bütçesini 2016 yılında onaylatacak ve kendi payına düşen çalışmalara başlayacak.

Ay Üssü