Anasayfa Haber Samsung, Robot Üretimine Ağırlık Verecek

Samsung, Robot Üretimine Ağırlık Verecek

Üretim maliyetlerini düşürmek isteyen Güney Kore yönetimi, bunun için Samsung’un robotlarına destek veriyor.

Küresel üretimde ağırlığın yıllar boyunca Çin’e kayması, bu ülkenin kalkınmasına büyük katkıda bulundu. Ancak refah seviyesindeki az miktardaki artış bile, üretim maliyetlerinin artması anlamına geliyor. Bu yüzden Foxconn gibi büyük Çinli şirketler fabrikalarında giderek daha fazla robot kullanmayı hedefliyorlar. Ne var ki uygun robot teknolojisini geliştirmek Çinliler için hayli zaman alacak bir girişim gibi görünüyor.

Öte yandan, Çin’deki maliyet artışlarını bir fırsat olarak gören Güney Kore devleti, kendi sınırları içindeki maliyetleri aşağı çekebilmek ve küresel üretimden pay alabilmek için kolları sıvadı. Maliyeti indirmenin en iyi yolu olarak fabrikalarda artan miktarda robot kullanmayı gören devlet, bu iş için ülkenin dev markalarından Samsung’a yönelmiş.

Güney Kore robotik teknolojileri alanında Çin’den çok daha ileride, özellikle de Samsung bu alanda ciddi yatırımları olan bir şirket. Güney Kore Ticaret Bakanlığı ülkedeki otomasyonun artırılması girişiminde kullanılmak üzere 15 milyon dolar civarında bir de teşvik bütçesi ayırmış. Bu bütçe ile Samsung’un konuya ilişkin çalışmalarına destek olunması amaçlanıyor.

Güney Kore yönetimi özellikle yoğun insan iş gücü gerektiren alanlarda kullanılacak, basit ve dayanıklı robot modellerinin üretilmesine öncelik veriyor. Bu sayede Çin gibi ucuz insan gücüne dayalı üretim yapan ülkelerle rekabet edilebilmesi hedefleniyor. Ancak tabii ki işlerini kaybedecek olan Koreli işçilerin akıbetinin ne olacağı sorusu da varlığını koruyor.