Anasayfa Makale Qualcomm Quick Charge 3.0 Teknolojisi Nedir?

Qualcomm Quick Charge 3.0 Teknolojisi Nedir?

Qualcomm’un yeni hızlı şarj teknolojisi Quick Charge 3.0 beraberinde neleri getiriyor?

Modern akıllı telefonlar her geçen gün daha da güçleniyor. Tabii telefonların kasasının altında duran donanımlara güç veren teknolojiler de gelişmelere ayak uydurmaya çalışıyor. Günümüzde çoğu akıllı telefon kullanıcısının hemfikir olduğu bir konu var; geçmişe kıyasla telefonların şarj kapasitesi daha az. Üreticiler, şarj kapasitesini artırmak için daha büyük piller kullansa da, iş eninde sonunda akşam yatmadan önce cihazı şarja takmaya geliyor. Qualcomm’un Quick Charge teknolojisi ise işte bu dolum süresini mümkün olduğunca kısaltmayı planlıyor.

İlk defa 2013 yılında kullanıcılara sunulan Quick Charge 1.0 ile akıllı telefonlar %40 daha hızlı şarj olmaya başladı. 2014’te hayatımıza giren Quick Charge 2.0 ise bu oranı %75’e çekti. Quick Charge 2.0 ile birlikte daha hızlı şarj dolumunun yanı sıra donanım desteği de arttırıldı ve Qualcomm’un bu teknolojisi taşınabilir şarj aletlerine ve araç adaptörlerine uygulandı.

Quick Charge’ın en yeni sürümü 3.0 ise akıllı telefonları çok daha hızlı bir şekilde şarj edebilecek. Qualcomm’un iddia ettiği üzere Quick Charge 3.0, standart şarj etme süresini dört kata kadar azaltabiliyor. Teknolojinin yeni sürümü, 1.0 sürümünden 2 kat, 2.0 sürümünden ise %38 daha hızlı bir şekilde akıllı telefonları şarj edebiliyor.

Quick Charge 3.0’ı bu kadar ilginç kılan ise kullandığı Intelligent Negotiation for Optimum Voltage (INOV) algoritması. Bu algoritma sayesinde cihaz, ne kadar enerjiye ihtiyacı olduğuna karar verip şarj mekanizmasından ne kadar güç çekeceğini seçebiliyor. Quick Charge’ın yeni sürümü aynı zamanda daha geniş voltaj seçeneklerine sahip. Bu sayede cihaz, ihtiyacı olan voltaj değerini dinamik olarak değiştirebiliyor.

Qualcomm’un yeni teknolojisinin en iyi yanı ise önceki sürümlerle %100 geriye dönük uyumlu çalışması. Yani Quick Charge 1.0 veya 2.0 destekli cihazlar aynı zamanda 3.0 sürümünü de destekleyecek. Quick Charge 3.0 aynı zamanda geniş bir bağlantı kablosu desteğine sahip. Bu yeni teknoloji; USB Type-A, USB micro, USB Type-C gibi bağlantı türlerini tamamen destekliyor.

Qualcomm’un en yeni Snapdragon işlemcileri Quick Charge 3.0 teknolojisine sahip bir şekilde piyasaya sürülecek. Bu işlemciler arasında Snapdragon, 820, 620, 618, 617 ve 430 modelleri bulunuyor. Yani önümüzdeki sene piyasaya sürülecek yeni akıllı telefonlarda Quick Charge 3.0 teknolojisini görmeyi bekleyebiliriz.