Anasayfa Haber Tarihteki En Karanlık Madde Üretildi

Tarihteki En Karanlık Madde Üretildi

Işığı %99 oranında yutabilen, dünyanın en karanlık maddesi üretildi.

Bilim adamları, insanlar tarafından bugüne kadar üretilen en karanlık maddeyi geliştirmeyi başardılar. Ürettikleri madde o kadar karanlık ki, üzerine ışık tutulduğu zaman ışığı %99 oranında yutabiliyor.

Karanlık madde, Suudi Arabistan’nın Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesindeki bir ekip tarafından üretildi. Ekip maddeyi geliştirirken, kabuğu ile ışığı önemli ölçüde yansıtabilen Cyphochilus böceğinden esinlenmiş. Temel olarak böceğin ışığı yansıtabilme özelliğinin tam tersi yapıldı ve ışığı yüksek oranda yutabilen bir madde geliştirildi. Karbon nanotube malzemeden üretilen madde, her açıdan 400 ila 1,400 nm’ye kadar yansıtılan ışığı, %98 ile %99 oranlarında hapsedebiliyor.

Karanlık_Madde

Peki bu maddenin geliştirilmesi insanların hayatına nasıl bir katkı sağlayacak? Maddeyi geliştiren ekibin belirttiğine göre bu teknoloji sayesinde güneş paneli sistemleri ya da ultra verimli optik bağlantılarında önemli katkı sağlanabilir.

Geçtiğimiz yıl Surrey NanoSystems firması da “Vantablack” adını verdikleri, o güne kadar geliştirilen en karanlık maddeyi üretmişlerdi. Vantablack’ın ışığı soğurma yeteneği ise %26 oranındaydı.