Anasayfa Makale Oyun Yayıncılığı İçin En İyi Mikrofonlar

Oyun Yayıncılığı İçin En İyi Mikrofonlar

Amatörden profesyonele, oyun yayıncılığı için her bütçeye uygun mikrofonlara sizin için göz attık.

Oyun yayıncılığı, son yılların en büyük eğlence sektörlerinden biri. YouTube ile başlayan, ardından Twitch ile tüm dünyaya yayılan oyun yayıncılığı, pek çok oyun severin başlıca mesleği olmuş durumda. Sektörün başarısını gören çoğu oyuncu da kıyıdan köşeden bu işlere atılmak istiyor. Elbette kaliteli bir oyun yayını için doğru ekipmanları kullanmak şart. Özellikle kaliteli bir mikrofon izleyicinin seyir keyfini arttıracağından, mikrofon en özenle seçilmesi gereken ekipmanlardan biri. Bugünkü yazımızda ise bu seçimi kolaylaştırmak için çeşitli bütçelere en uygun mikrofon modellerini listeliyoruz.

Blue Yeti

blue yeti

Kaliteden ödün vermek istemeyen yayıncılar için Blue Yeti hem uygun hem başarılı bir seçenek. Blue Yeti, fiyat olarak pek çok yeni başlayana tuzlu gelebilir ancak mikrofonun hedef kitlesinin zaten sektöre yeni atılanlar olmadığını belirtelim. Üstün ses kalitesinin yanı sıra Blue Yeti’yi yayıncılara cazip kılan en önemli özellik, diğer çoğu modelin aksine uzun mesafede ses bozulmasının çok az yaşanması.

Pek çok mikrofon için ideal kullanım uzaklığı 15 ile 20 santimetre arasıdır. Ancak söz konusu oyun yayıncılığı olduğunda mikrofonu 15 santim uzağınıza koymak büyük ihtimalle görüş alanınızı ciddi oranda azaltacaktır. Bu yüzden yayıncılar genellikle mikrofonlarını bir miktar uzağa koymayı tercih eder. Bazı mikrofonların belirli bir mesafeden sonra aldığı sesi ekolu ve metalik bir hale getirir. Blue Yeti ise alanındaki rakiplerine göre uzak mesafelerde sesi daha az bozarak yayıncıların en önemli sıkıntılarından birini gideriyor.

Blue Yeti, uzak noktalardan aldığı sesleri bozmadan işleme konusunda ciddi bir başarı göstermesine rağmen kusursuz değil. Öncelikle klavye ve fare tıkları olması gerekenden daha fazla ana sese karışabiliyor. Bu sorun, mikrofonun altına bir kumaş parçası konularak çözülebiliyor. Bir diğer sorun ise Blue Yeti’nin yakın mesafe ses kalitesi. Her ne kadar uzak noktalarda oldukça başarılı bir iş çıkarsa da, yakın mesafede alanının en iyisi sayılmaz. Bu noktada büyük abisi Blue Yeti Pro çok daha başarılı bir performans sunuyor. Ancak Yeti Pro’nun da uzaktaki sesleri küçük kardeşi kadar iyi işleyememe sorunu var. Bu noktada mikrofonu kısa mesafede mi ,yoksa uzun mesafede mi kullanacağınıza karar verip öyle seçim yapmanız gerekiyor.

Blue Yeti’nin yurtdışı fiyatı 110-130 dolar arasında değişkenlik gösteriyor. Ürünün ülkemizde Apple mağazalarında ve online marketlerde satışı mevcut. Blue Yeti Pro tercih edecek kullanıcılar ise en azından 200 doları gözden çıkarmak zorunda.

AntLion Audio ModMic 4.0

modmic 4

Her yayıncı, masasında 25-30 santimetrelik bir mikrofona yer açamayabilir. Veya sürekli dev bir mikrofona konuşmak kimileri için odaklanma sıkıntıları doğurabilir. Bu aşamada imdadınıza tak-çıkar mikrofonlar yetişiyor. Kolay hazırlanabilen ve alanının en iyilerinden biri olan AntLion ModMic 4.0 ise bu kategoride rahatlıkla tercih edebileceğiniz bir model.

Öncelikle şunu belirteyim ki hiçbir tak-çıkar mikrofonu, Blue Yeti gibi masa mikrofonları kadar kaliteli bir ses deneyimi sunmayacaktır. Ancak ModMic tak-çıkar mikrofonu, kendi alanındaki en iyi ses kalitesini sunuyor. Manyetik yüzeyi sayesinde çoğu kulaklık sistemine kolayca monte edilebilen ModMic, rahat kurulumu ile ön plana çıkıyor.

Tak-çıkar mikrofonlarının en büyük sorunlarından biri, kulaklığa monte edildiklerinde genellikle ağza çok yakın mesafede durmaları. Bu durumlarda istenmeyen nefes sesleri ve ses bozulmaları yaşanabiliyor. Ne yazık ki ModMic 4.0 da bu sorunlardan muzdarip. Çeşitli filtrelerle bu sorunu aşmak ise mümkün.

ModMic’in ses kalitesinin masa mikrofonları kadar iyi olmadığını belirtmiştik. Ancak onu masa üstünde duran alternatiflerinden üstün kılan bir detay var. Yukarıda Blue Yeti açıklamasında bahsettiğimiz klavye ve fare tıkları neredeyse tamamen filtreleniyor. Bunun başlıca sebebi ise ModMic’in çevreyle fiziksel temasının pek olmaması.

AntLion ModMic 4.0, yurtdışında 50-60 dolar arasında değişen bir fiyat aralığına sahip. Ülkemizde ise ne yazık ki bulması pek kolay değil. Sonuç olarak daha uygun fiyatlı ve daha az yer kaplayan bir mikrofon arayışında olan kullanıcılar, ModMic 4.0’ı gönül rahatlığıyla tercih edebilir.

Zalman ZM-MIC1

mikrofon-zalman-zm-mic1

Yukarıda tanıttığımız iki model, genel olarak profesyonel ve yarı-profesyonel yayıncılara yönelikti. Oyun yayıncılığına girmeyi düşünen her kullanıcı tek seferde bir mikrofona 50 veya 100 dolar vermek istemeyebilir. Bu durumda daha bütçe dostu ürünler ön plana çıkıyor. Genel olarak bütçesi çok dar olan kullanıcılara hali hazırda sahip oldukları kulaklık setinin mikrofonunu kullanması önerilir. Ancak Zalman ZM-MIC1 modeli, kulaklık setinizdeki vasat mikrofonu emekliye ayırmanızı sağlayabilir.

ZM-MIC1’in yurtdışı fiyatı sadece 8 dolar, ancak çoğu kulaklık seti mikrofonundan çok daha iyi bir ses deneyimi sunuyor. Çoğu ucuz mikrofonda gözlemlenen statik sesler ve S’lerde yaşanan bozukluk, ZM-MIC1’de çok daha az duyuluyor. Elbette ses kalitesi açısından yukarıda listelediğimiz mikrofonlara yakın bir performans gösteremiyor. Ancak sessiz ortamlarda fiyatına göre inanılmaz bir ses kalitesi alıyorsunuz.

Zalman ZM-MIC1 kesinlikle profesyonel yayıncıların kullanabileceği bir mikrofon değil. En fazla, hali hazırdaki kulaklık setinin mikrofonunu beğenmeyen oyuncular ve yayıncı adaylarının düşünebileceği alternatif bir seçenek.