Anasayfa Haber Çin, Dev Bir Parçacık Hızlandırıcı Yapıyor!

Çin, Dev Bir Parçacık Hızlandırıcı Yapıyor!

Çin tarafından inşa edilmesi planlanan yeni parçacık hızlandırıcının boyu 100 kilometreyi bulabilir.

Halen dünyadaki en büyük yapılardan biri olan LHC (Large Hadron Collider-Büyük Hadron Çarpıştırıcı) bilimin ilerlemesinde çok büyük katkıya sahip. CERN tarafından işletilen LHC, 27 kilometre uzunluğunda dairesel bir parçacık hızlandırıcı tünele sahip. LHC bu sayede Higgs bozonu gibi en egzotik parçacıkları bile ortaya çıkarabiliyor.

Ancak bilimsel araştırmalar LHC tesislerinin sınırlarını zorlar hale gelmiş bulunuyor. Bu yüzden de uzun süredir daha da büyük bir parçacık hızlandırıcının yapılması, pek çok ülkenin gündemindeki bir tartışma haline geldi. Çin ise bu konuda bir adım atarak herkesten önce harekete geçmiş bulunuyor.

Çin tarafından inşa edilecek olan CEPC (Circular Electron Positron Collider-Dairesel Elektron Pozitron Çarpıştırıcı) adlı yeni tesis, LHC ile kıyaslandığında yaklaşık dört kat daha büyük olacak. Tasarım çalışmalarına 2016 yılında başlanacak olan tesisin ana hızlandırıcı tünelinin uzunluğunun 50 ila 100 kilometre arasında olması planlanıyor.

İnşaatına 2020 yılında başlanacak olan tesisin 2025 yılında devreye girmesi bekleniyor. Çin devleti bu projenin maliyeti hakkında henüz bir açıklama yapmış değil. Ancak bu türden bir tesisin tamamlanması ve işletilmesi için trilyon doların harcanması şaşırtıcı olmaz.