Anasayfa Haber Nissan Otonom Araçlarını Deniyor

Nissan Otonom Araçlarını Deniyor

Nissan, otonom sürüş sistemiyle donanmış otomobillerini Japonya yollarında test etmeye başladı.

Japon otomotiv devlerinden Nissan, mühendislerin yıllardır üzerinde çalıştığı Intelligent Driving System (Zeki Sürüş Sistemi) adını verdiği otonom sistemle donanmış otomobilleri Japonya kamu yollarında test etmeye başladı. Bu sistemle donatılmış olan Nissan Leaf otomobiller halka açık yollarda ve akan trafikte çeşitli sürüş testlerinden geçecekler.

Nissan’ın bu testler için elektrikli Leaf otomobillerini seçmesi sebepsiz değil. Şirket uzun vadede şehir içinde otonom sürüş yapabilmeyi hedefliyor. Bu otonom sürüş sistemlerinde de öncelikli olarak sıfır emisyonlu araçların kullanılması planlanıyor. Yakın gelecekte pek çok ülkedeki şehirlerde fosil yakıtlı araçların trafiğe çıkışına ciddi kısıtlamalar getirileceği tahmin ediliyor.

Nissan bu sistemi temel sürüş yardımı yeteneğiyle donatarak işe başlamış. 2020 yılına gelindiğinde ise sistemin yoğun şehir içi trafiğinde sürücüden tamamen bağımsız olarak sürüş yapabilecek kadar olgunlaşmış olması planlanıyor.

IDS sisteminde aracın yolunu bulması için iki farklı algılayıcı sistem birlikte çalışıyor. Aracın yüksek çözünürlüklü lazer tarayıcı sistemi çevredeki tüm nesneleri ve konumlarını üç boyutlu olarak algılayarak ana bilgisayara bildiriyor. Aracın optik kamera sistemiyse sekiz kamerasıyla devamlı etrafı gözleyerek gördüklerini ana bilgisayar iletiyor. Bu iki sistem birbirlerinin eksik kaldığı noktaları tamamlayacak şekilde çalışıyor.