Anasayfa Haber NASA Yeni Astronotlar Arıyor

NASA Yeni Astronotlar Arıyor

NASA, yakın gelecekte Mars görevlerine göndermek üzere, yeni nesil astronotlar aramaya başladı.

Amerikan uzay ajansı NASA, yakın gelecekte Mars gezegenine düzenlenmesi planlanan uçuşlar için personele ihtiyaç duyuyor. Bu yeni nesil astronotları bulabilmek için harekete geçen ajans, 14 Aralık 2015 ve 14 Şubat 2016 tarihleri arasında yapılacak başvuruları değerlendirmeye alacak.

Başvuranlar arasından seçilenlerin isimleri 2017 yazında açıklanacak. Bundan sonra uzun bir eğitim ve hazırlık dönemine girecek olan adaylar, zamanı gelince Mars görevlerindeki yerlerini alacaklar. Mars’a insanlı uçuşların 2020 sonrasında başlatılması planlanıyor. Bu uçuşlarda kullanılabilecek gemiler de halen geliştirilme aşamasındalar.

NASA’ya astronot olarak başvurabilmek için istenen özellikler ise hiç düşük değil. Öncelikle Amerikan vatandaşı olmak, ayrıca beden ve ruh sağlığı açısından mükemmel olmak gerekiyor. Matematik, fizik, biyoloji ve mühendislik gibi konulardan en az birinde doktora vermiş, ayrıca ilgili bir alanda en az üç yıl çalışmış olmak da gerekli. Bunların üstüne bir de jet motorlu uçaklarda en az 1,000 saat uçuş tecrübesi kazanmış olmak şartı aranıyor. Uzun lafın kısası, “büyüyünce astronot olmak” hiç kolay değil!