Anasayfa Haber GlobalFoundries, AMD İçin 14nm İşlemci Üretti

GlobalFoundries, AMD İçin 14nm İşlemci Üretti

AMD tarafından yapılan bir açıklama, Global Foundries tarafından ilk 14nm FinFET işlemci örneğinin başarıyla üretildiğini ortaya çıkardı.

2009 yılında AMD’den ayrıldığından beri zor zamanlar yaşayan GlobalFoundries, geçtiğimiz yıllarda kendi geliştirdiği 14XM FinFET üretim sürecinden vazgeçip, Samsung’un 14nm FinFET teknolojisine geçiş yapmıştı. Bir yılı aşan test sürecinin ardından şirket, AMD’nin ilk 14nm’lik çip örneğini başarıyla üretti.

AMD tarafından gelen duyuruya göre fabrika, AMD için ilk 14nm FinFET LPP örneğini üretmeyi başardı. Açıklama çok detaylı olmasa da, AMD’nin fabrikadan çalışan örnekler aldığı doğrulandı. Bu yeni üretim teknolojisi, 2016 yılından itibaren yeni AMD işlemcilerde kullanılmaya başlanacak.

GlobalFoundries’in bu başarısında dikkat edilmesi gereken şeylerden biri de kullanılan FinFET çeşidi. AMD’nin duyurduğu üzere bahsi geçen örnek çip, 14nm Low Power Plus (LPP) ile üretildi. LPP, Samsung’un ikinci nesil 14nm FinFET tasarımı. İlk nesil Low Power Early (LPE) tasarımına göre LPP, %10 daha fazla performans sunuyor. Ayrıca 14nm LPP, üç boyutlu FinFET transistörleri ile AMD gibi şirketlerin daha az alana daha fazla işlem gücü sığdırmasına izin veriyor.

AMD ayrıca GlobalFoundries’e çeşitli LPP tasarımları sipariş ettiğini açıkladı. GlobalFoundries tarafından üretilen örnek çipin türünün ne olduğu AMD tarafından henüz açıklanmadı. Ancak tahminler örnek çipin CPU veya APU olduğu yönünde. Bu başarı sayesinde AMD en sonunda Samsung, Intel, Apple gibi rakiplerinin karşısına daha güçlü bir şekilde çıkabilecek. Zira son yıllarda defalarca gördüğümüz üzere başarılı FinFET uygulamaları, beraberlerinde daha fazla performans ve daha az güç tüketimi getiriyor.