Anasayfa Haber İlk Otonom Otobüs İsviçre Yollarında

İlk Otonom Otobüs İsviçre Yollarında

Sürücüsüz otobüsler önümüzdeki yıl İsviçre yollarında yolcu taşımaya başlayacak.

İsviçre’nin Sion kenti 2016 baharında başlayacak iki yıllık bir deneme için pilot bölge olarak seçildi. BestMile şirketi tarafından geliştirilen yapay zekayla donatılan otonom otobüsler, ülkede faaliyet gösteren PostBus otobüs işletmesiyle anlaşmalı olarak yolcu taşımaya başlayacaklar. İki yıl sürecek olan program, otonom ulaşım sistemlerinin geliştirilmesi için önemli bir proje olarak görülüyor.

BestMile tarafından kullanılan otobüsler aslında çok da büyük değiller, dokuz kişi taşıma kapasiteleri var. Ancak küçük boyutları ve tamamen elektrikli oluşları, özellikle şehir içi kısa mesafeli ulaşımda onları ideal kılıyor. Tamamen sürücüsüz olarak çalışan bu araçlar şehir içinde durakları gezerek yolcu taşıyacaklar. Bunu yaparken trafikle de başa çıkacak şekilde tasarlanmış bir yapay zekaya sahipler.

Tabii deneme aşamasındaki araçlar tamamen kontrolsüz bırakılmayacak. Bir kontrol merkezindeki uzmanlar devamlı araçları denetleyecek ve gerekirse uzaktan kumanda edebilecekler. Bu projenin başarılı olması durumunda, otonom yolcu araçlarının hızla Avrupa şehirlerinde yayılacağı düşünülüyor. Sürücüye ihtiyaç duymayan otobüsler, günün her saati sefer yapacak, sadece şarj ya da genel bakım için duracaklar.